Home / SVET / Zomrel „najšťastnejší človek na Zemi“, Eddie Jaku prežil aj holokaust

Zomrel „najšťastnejší človek na Zemi“, Eddie Jaku prežil aj holokaust

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Vo veku 101 rokov v austrálskom Sydney v utorok skonal Eddie Jaku, ktorý počas druhej svetovej vojny prežil holokaust a minulý rok vydal biografiu „Najšťastnejší človek na Zemi“. Informáciu o úmrtí potvrdila židovská komunita v štáte Nový Južný Wales.

Kvalifikácia ho ušetrila od plynovej komory

Jaku sa narodil ako Abraham „Adi“ Jakubowiez v apríli 1920 v nemeckom meste Lipsko. Jeho rodičia a mnohí z jeho širšej rodiny vojnu neprežili. V roku 1933 ho ako 13-ročného vyhodili zo školy, pretože bol žid. Pod iným menom a v inom meste si však o päť rokov neskôr dokázal ukončiť stredoškolské vzdelanie v strojárskom odbore.

Ako neskôr priznal, táto kvalifikácia ho počas vojny ušetrila od plynovej komory, keďže pracoval ako robotník vo fabrike. Poslali ho do viacerých koncentračných táborov, odkiaľ utiekol, vrátane Buchenwaldu a Auschwitzu, kde v plynovej komore prišli o život jeho rodičia.

Prekonal choleru aj týfus

Pred príchodom spojeneckých vojsk strávil mesiace v úkryte. Americkí vojaci ho našli hladného a chorého s cholerou a týfusom.

Po vojne sa v roku 1946 oženil v Belgicku so svojou židovskou manželkou Flore. Tá strávila obdobie vojny pomerne bezproblémovo v Paríži, kde sa vydávala za kresťanku. Dvojica sa v roku 1950 presťahovala do Austrálie. Zostali po ňom manželka, synovia André a Michael, štyri vnúčatá a päť pravnúčat.

Viac k témam: Úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel „najšťastnejší človek na Zemi“, Eddie Jaku prežil aj holokaust © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *