Home / SVET / Britská vláda čakala s vyhlásením lockdownu pridlho, tisíce ľudí mohli ešte žiť

Britská vláda čakala s vyhlásením lockdownu pridlho, tisíce ľudí mohli ešte žiť

12.10.2021 (Webnoviny.sk) – Britská vláda čakala príliš dlho, kým na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 prijala lockdown. Premeškala tak šancu na zabrzdenie šírenia koronavírusu, čo viedlo k tisícom zbytočných úmrtí. Uviedli to v spoločnej správe poslanci výborov pre vedu a zdravotníctvo dolnej komory britského parlamentu.

Meškanie bolo výsledkom toho, že členovia vlády sa nedostatočne zaoberali odporúčaniami vedeckých poradcov, uviedli poslanci v správe, ktorú zverejnili v utorok.

Chceli sa vyhnúť veľkým škodám

„Bola túžba vyhnúť sa lockdownu vzhľadom na veľkú škodu, ktorú by spôsobil ekonomike, bežným zdravotným službám a spoločnosti,“ konštatuje správa.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

„Pri absencii iných stratégií, ako je prísna izolácia, rozsiahle testovanie a vyhľadávanie infikovaných a prísna kontrola na hraniciach, bol úplný lockdown nevyhnutný a mal prísť skôr,“ dodávajú poslanci.

O pandémii sa učili za pochodu

Stephen Barclay, britský minister, ktorý má na starosti úrad vlády, však reakciu vlády po vypuknutí pandémie obhajuje a uviedol, že „rozhodnutia sa prijímali na základe vtedajších dôkazov a vedeckých rád“. „Bola to bezprecedentná pandémia. Učili sme sa o nej v čase, keď sme ju zažívali,“ vyjadril sa Barclay pre britskú vysielaciu stanicu Sky News.

Britskí poslanci uviedli, že cieľom ich vyšetrovania bolo odhaliť, prečo si Británia v prvých dňoch pandémie počínala „výrazne horšie“ ako mnoho iných krajín. V dôsledku infekcie koronavírusom podľa vládnych údajov vo Veľkej Británii zomrelo viac ako 137-tisíc ľudí. Ide o druhý najvyšší počet obetí v Európe po Rusku.

Viac k témam: Bezpečnostné opatrenia, Koronavírus, Lockdown
Zdroj: Webnoviny.sk – Britská vláda čakala s vyhlásením lockdownu pridlho, tisíce ľudí mohli ešte žiť © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Proces integrácie do Únie bol šprint, podľa „maratónca“ Dzurindu slovenský národ spyšnel

Mikuláš Dzurinda vymenoval aj päť míľnikov, ktoré podľa neho najvýraznejšie determinujú posledných 20 rokov Európskej únie.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *