Home / SVET / Prezident Zeman chce čoskoro začať s povolebnými rozhovormi, navštívil ho premiér Babiš

Prezident Zeman chce čoskoro začať s povolebnými rozhovormi, navštívil ho premiér Babiš

10.10.2021 (Webnoviny.sk) – K výsledkom parlamentných volieb v Českej republike sa vyjadril aj český prezident Miloš Zeman.

„Blahoželám víťazom volieb a všetkým poslancom, ktorí boli zvolení, bez ohľadu na ich príslušnosť k politickým stranám a zoskupeniam. Prajem im mnoho úspechov v ich ďalšej práci,“ odkázal v nedeľu Zeman prostredníctvom svojho hovorcu.

Zostavenie novej vlády

Prezidentské sídlo na zámku v Lánoch okolo 11. hodiny navštívil premiér Andrej Babiš. Práve hlava štátu by mala rozhodnúť, koho poverí zostavením nového vládneho kabinetu.

Na zostavení vlády sa v sobotu večer po úplnom sčítaní hlasov dohodli víťaz volieb, koalícia troch politických strán Spolu, a politické zoskupenie PIRSTAN. Prezidenta vyzvali, aby lídra koalície Petra Fialu poveril vedením rokovaní o sformovaní vlády.

Spoluprácu s Babišovým hnutím ANO Fiala vylúčil. Prezident Zeman dopredu avizoval, že zostavením vlády poverí lídra najsilnejšej strany, a nie víťaznej koalície. Povolebné rozhovory chce hlava štátu začať v stredu.

Víťazom sa stala koalícia Spolu

V českých parlamentných voľbách zvíťazila koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL), ktorú podporilo 27,79 percent voličov. Nasleduje hnutie ANO premiéra Andreja Babiša so ziskom 27,12 percenta. V Poslaneckej snemovni bude aj zoskupenie PIRSTAN (Česká pirátska strana a Starostovia a nezávislí) so ziskom 15,62 percenta a hnutie SPD (9,56 %).

Pod päťpercentnou hranicou potrebnou pre vstup do parlamentu zostali sociálni demokrati (ČSSD), komunisti (KSČM) alebo hnutie Prísaha.

Viac k témam: Parlamentné voľby v Česku
Zdroj: Webnoviny.sk – Prezident Zeman chce čoskoro začať s povolebnými rozhovormi, navštívil ho premiér Babiš © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hamas čo najskôr vyšle do egyptskej Káhiry svoju delegáciu. Bude žiadať prímerie?

Izrael je údajne ochotný akceptovať prepustenie iba 33 rukojemníkov výmenou za Palestínčanov zadržiavaných v izraelských väzniciach a druhú fázu prímeria, ktorá zahŕňa „obdobie trvalého pokoja“.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *