Home / SLOVENSKO / Zákon o verejnom obstarávaní prejde opäť zmenou, konania by mali byť rýchlejšie a jednoduchšie

Zákon o verejnom obstarávaní prejde opäť zmenou, konania by mali byť rýchlejšie a jednoduchšie

7.10.2021 (Webnoviny.sk) – Verejné obstarávania by mali byť rýchlejšie a jednoduchšie. Národná rada SR vo štvrtok schválila vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní s množstvom dodatočných zmien a úprav na základe pozmeňujúcich návrhov.

Pri hlasovaní bolo za 81 poslancov, proti 18 a zdržalo sa 28 zákonodarcov. Kompromisný a výrazne prepracovaný návrh novely pripravili podpredseda vlády pre legislatívu a strategické plánovanie Štefan Holý (Sme rodina) a predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák na základe verejnej diskusie.

Priestor pre jednoduchšie postupy

Cieľom novely je podľa vicepremiéra zjednodušiť postup verejného obstarávania, posilniť profesionalizáciu a zvýšiť zodpovednosť pri verejnom obstarávaní. Zámerom je tiež odstrániť tzv. goldplating, čiže úprava zákona na úroveň európskych smerníc, kde je to účelné.

„Návrh predstavuje súbor opatrení smerujúcich k uvoľňovaniu pravidiel a zároveň k posilneniu ich profesionálneho výkonu a vyvodzovania zodpovednosti za ich porušenie,“ povedal Holý v parlamente. Úprava finančných limitov pre podlimitné zákazky a zákazky s nízkou hodnotou bude podľa neho znamenať väčší priestor pre jednoduchšie postupy.

„Zjednodušujeme postupy pri uzatváraní zmlúv a v prípadoch, ak dodávateľ nie je schopný dodať predmet zákazky, odstraňujeme dvojitú kontrolu zmlúv pri čerpaní eurofondov. Potenciál na zjednodušenie nákupov vidíme aj v podpore centrálneho obstarávania na úrovni štátnych orgánov,“ uviedol vicepremiér.

Námietkové konanie bude len pri väčších zákazkách, zruší sa Rada ÚVO ako odvolací orgán a konanie o námietkach bude už len jednostupňové. Rada by mala fungovať ešte do konca roku 2022.

Silnejší sankčný mechanizmus

Holý podotkol, že uvoľnenie v námietkovom konaní je možné posilnením sankčného mechanizmu aj postihu nekalých praktík, ale najmä zavedením profesionalizácie a následne aj zmenou v činnosti správnych súdov.

„Návrh je prerokovaný s Európskou komisiou, ktorá k nemu nemá výhrady, a ide o úpravy, ktoré majú oporu v pláne obnovy,“ poznamenal. Poslanci schváli pozmeňujúci návrh poslanca Milana Vetráka (OĽaNO), ktorý napríklad spresňuje dočasné fungovanie Rady ÚVO, ako aj pozmeňujúci návrh Petra Kremského (OĽaNO) o revíznych postupoch.

Novela verejného obstarávania po úpravách nadobudne účinnosť od 31. marca 2022, vo vzťahu k povinnosti používať elektronické prostriedky zapísané v zozname 1. augusta 2022 a vo vzťahu k povinnosti využívania odborných garantov vo verejnom obstarávaní 31. marca 2024.

Ide v poradí o šestnástu novelu, resp. zmenu zákona o verejnom obstarávaní prijatého v roku 2015 a účinného od apríla 2016.

Viac k témam: Národná rada SR, Zákon o verejnom obstarávaní
Zdroj: Webnoviny.sk – Zákon o verejnom obstarávaní prejde opäť zmenou, konania by mali byť rýchlejšie a jednoduchšie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovenské protifašistické hnutie odsudzuje podporu Bombica niektorými politikmi. Hanobíte odkaz SNP, odkazujú aj Kaliňákovi

Bombicovi, známemu ako Danny Kollar, zrušil YouTube účet, a teda možnosť využívať platformu pre jeho extrémistické a neonacistické prejavy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *