Home / KULTÚRA / Matica slovenská odhalila „uránovému kráľovi“ Štefanovi Boleslavovi Romanovi prvú bustu (foto)

Matica slovenská odhalila „uránovému kráľovi“ Štefanovi Boleslavovi Romanovi prvú bustu (foto)

5.10.2021 (Webnoviny.sk) – Prvú bustu „uránovému kráľovi“ Štefanovi Boleslavovi Romanovi odhalila Matica slovenská (MS) a Miestny odbor MS v Prievidzi v matičnej Aleji dejateľov v Martine v pondelok 4. októbra. Informovala o tom hovorkyňa MS Veronika Grznárová.

Roman sa narodil v roku 1921 v dnešnom Novom Ruskove na východnom Slovensku. V Kanade sa vypracoval na jedného z najbohatších a najúspešnejších podnikateľov, za čo dostal prezývku uránový kráľ. Zomrel náhle v roku 1988 v Toronte.

Predseda MS Marián Gešper po odhalení bronzovej busty uviedol, že spoločnosť si tento rok pripomína dve významné výročia, ktoré sú spojené so zahraničnými Slovákmi – storočnicu narodenia Štefana Boleslava Romana a 50. výročie založenia Svetového kongresu Slovákov.

Prvý predseda Svetového kongresu Slovákov

Gešper podotkol, že Roman obetoval veľa v prospech Svetového kongresu Slovákov, čím posilnil slovenskú emigráciu a slovenský demokratický život v zahraničí.

„Mal otvorené dvere k štátnym predstaviteľom Spojených štátov amerických, Kanady či Vatikánu a pôsobil v medzinárodných organizáciách s veľkým renomé. Súčasnú Slovenskú republiku si bez Svetového kongresu Slovákov a jeho prvého predsedu Štefana Boleslava Romana nemôžeme ani predstaviť,“ konštatoval.

Bustu pri odhalení aj posvätili

Podľa predsedu Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí Milana Jána Pilipa Roman prispel k slovenskej samostatnosti tým, že založil Svetový kongres Slovákov.

Na vyhotovenie busty prispel MS okrem úradu aj bývalý generálny tajomník Svetového kongresu Slovákov Dušan Tóth. Bustu zároveň pri jej odhalení posvätil otec Michal ako zástupca biskupa Gréckokatolíckej eparchie Košice, ktorý vyzdvihol Romanove zásluhy v prospech prenasledovanej gréckokatolíckej cirkvi v bývalom Československu.

Viac k témam: Busta
Zdroj: Webnoviny.sk – Matica slovenská odhalila „uránovému kráľovi“ Štefanovi Boleslavovi Romanovi prvú bustu (foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Michal Penk bude špeciálnym hosťom festivalu Topfest 2024

Samotný interpret sa podľa svojich slov teší na každý koncert a kontakt so svojimi fanúšikmi a vracajú sa mu spomienky na rok 2016.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *