Home / SVET / Napätie na kórejskom polostrove pred ZOH sa zvyšuje, OSN vyzvalo krajiny na rešpektovanie mieru

Napätie na kórejskom polostrove pred ZOH sa zvyšuje, OSN vyzvalo krajiny na rešpektovanie mieru

BRATISLAVA 2. januára (WebNoviny.sk) – Valné zhromaždenie OSN zohráva svoju úlohu, pokiaľ ide o riešenie konfliktu so Severnou Kóreou v súvislosti v blížiacimi sa zimnými olympijskými hrami v juhokórejskom Pjongčangu.

Tradícia v starovekých hrách

Ako vysvetlil predseda 72. VZ OSN Miroslav Lajčák v rozhovore pre agentúru SITA, vo Valnom zhromaždení schválili v novembri rezolúciu o olympijskom prímerí, v ktorej štáty vyzvali na to, aby obdobie hier bolo rešpektované všetkými ako obdobie mieru tak, ako to bola tradícia v starovekých hrách.

Odporúčame:
Južná Kórea zadržala tanker s panamskou vlajkou, je podozrivý z porušenia sankcií voči KĽDR

„Komunikujeme so zainteresovanými stranami, ja osobne som v tomto kontexte komunikoval aj so Severnou Kóreou. Mal som aj verejné vyjadrenia, v ktorých som vyzval k širokej účasti na týchto hrách a tiež k tomu, aby bol rešpektovaný mier. Myslím si, že Valné zhromaždenie tu zohráva svoju úlohu,“ povedal Lajčák. Šéf VZ OSN sa na otvorení hier zúčastní.

Prímerie počas olympijských hier

V polovici novembra schválilo VZ OSN uznesenie vyzývajúce všetky krajiny, aby zastavili nepriateľské akcie a dodržiavali prímerie počas nadchádzajúcich zimných olympijských hier 2018 v Pjongčangu v Kórejskej republike. Hry sa konajú od 9. do 25. februára 2018, uznesenie sa vzťahuje aj na nasledujúcu paralympiádu.

Odporúčame:
Situácia s Rohingami nie je jednoduchá, OSN im podľa Lajčáka pomáha ako nikto iný

Zvyšujúce sa politické napätie na kórejskom polostrove vyvoláva otázky o bezpečnosti športovcov. Napríklad veľvyslankyňa USA pri OSN Nikki Haley spochybnila účasť amerických športovcov na hrách s prihliadnutím na napätú situáciu v regióne. Ešte pred tým, v septembri francúzska ministerka pre šport Laura Flessel-Colovic vyhlásila, že francúzsky olympijský tím bude bojkotovať hry, pokiaľ nebude zaručená bezpečnosť v Južnej Kórei.

Viac k témam: mier, OSN Organizácia spojených národov, ZOH Zimné olympijské hry 2018 v Pjongčangu
Zdroj: Webnoviny.sk – Napätie na kórejskom polostrove pred ZOH sa zvyšuje, OSN vyzvalo krajiny na rešpektovanie mieru © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ruské ministerstvo obrany vyčlenilo 90 miliárd rubľov na regrútov, umožní mu to zazmluvniť 225-tisíc vojakov

Rozpočet počíta v prípade potreby s možnosťou zvýšenia sumy na tento účel.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *