Home / SVET / Rím má problém s neželanými návštevníkmi. Diviaky sa potulujú v parkoch aj uliciach a hľadajú jedlo

Rím má problém s neželanými návštevníkmi. Diviaky sa potulujú v parkoch aj uliciach a hľadajú jedlo

26.9.2021 (Webnoviny.sk) – V talianskom Ríme majú problém s vysokým počtom diviakov. Tie sa vyskytujú predovšetkým v mestských parkoch, v blízkosti obchodov, detských ihrísk či odpadkových košov, častokrát dokonca v početnejších skupinkách 10 – 30 kusov.

Odhaduje sa, že v mestských parkoch regióna Lazio, ktorého centrom je práve Rím, môže žiť až 6-tisíc diviakov. V regióne už predvlani zaviedli odchyt týchto zvierat a minulý mesiac schválili nové opatrenie umožňujúce v niektorých parkov selektívny lov diviakov, ktorý bol doteraz prísne zakázaný.

Môžu byť nebezpečenstvom

Diviaky môžu vážiť až 100 kilogramov, dosiahnuť výšku 80 a dĺžku 150 centimetrov, čo nie je zanedbateľné nebezpečenstvo predovšetkým pre starších ľudí a malé deti. „Bojím sa chodiť po ulici,“ priznala 79-ročná babička Grazia.

Znepokojenie netají ani Pino Consolati, majiteľ reštaurácie na rušnom rohu ulice v rímskej štvrti Monte Mario. Poznamenal, že húfy diviakov sa bežne potulujú po vonkajšej terase a hľadajú jedlo.

Poslúžili ako politická zbraň

Diviaky už medzičasom stihli poslúžiť ako politická zbraň. V talianskej metropole sa na budúci víkend konajú komunálne voľby, a tak mnohí kritici vytkli starostke Virginii Raggiovej problémy so zberom odpadu v meste.

Odborníci však tvrdia, že problém je komplikovanejší a prinajmenšom je čiastočne spojený s nárastom populácie diviakov.

Viac k témam: diviaky
Zdroj: Webnoviny.sk – Rím má problém s neželanými návštevníkmi. Diviaky sa potulujú v parkoch aj uliciach a hľadajú jedlo © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *