Home / SVET / Palestínsky prezident Abbás dal ultimátum Izraelu, žiada ukončenie okupácie

Palestínsky prezident Abbás dal ultimátum Izraelu, žiada ukončenie okupácie

25.9.2021 (Webnoviny.sk) – Palestínsky prezident Mahmúd Abbás dal Izraelu ročné ultimátum na ukončenie okupácie území, na ktorých by chceli Palestínčania vytvoriť svoj štát.

Izrael obvinil z „apartheidu“

Pohrozil, že ak tak neučiní, stiahne uznanie Izraela, čo predstavuje základný kameň tri desaťročia neúspešného mierového úsilia.

Abbásove slová prišli počas vopred nahratého príhovoru na Valnom zhromaždení OSN, v ktorom obvinil Izrael z „apartheidu“ a „etnických čistiek“. Osemdesiatpäťročný vodca Palestínčanov pritom expresívne výrazy zvykne používať len zriedka.

Ochota rokovať o hraniciach

Abbás povedal, že je ochotný rokovať o vymedzení hraníc v priebehu nasledujúceho roka, ale podotkol, že ak Izrael neukončí okupáciu území, potom by prehodnotil uznanie Izraela.

Židovský štát okupuje územia na Západnom brehu Jordánu, v Pásme Gazy a vo východnom Jeruzaleme od vojny v roku 1967. Práve tieto oblasti chcú Palestínčania pre vytvorenie svojho budúceho štátu.

Viac k témam: izraelsko-palestínsky konflikt, Valné zhromaždenie OSN
Zdroj: Webnoviny.sk – Palestínsky prezident Abbás dal ultimátum Izraelu, žiada ukončenie okupácie © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Šéf Ukrajinskej bezpečnostnej služby priznáva vražednú kampaň proti spolupracovníkom Kremľa

Oficiálne sa k tomu nepriznáme. Zároveň však môžem ponúknuť niektoré podrobnosti, uviedol Vasyl Maľuk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *