Home / SVET / Minister Korčok potvrdil, že Slovensko má záujem o korektné vzťahy s Ruskom

Minister Korčok potvrdil, že Slovensko má záujem o korektné vzťahy s Ruskom

24.9.2021 (Webnoviny.sk) – Šéf slovenskej diplomacie Ivan Korčok (nom. SaS) potvrdil, že Slovenská republika má v zmysle nedávno prijatej Bezpečnostnej stratégie SR záujem o korektné vzťahy s Ruskou federáciou.

Urobil tak po stretnutí so svojim rezortným kolegom z Ruska Sergejom Lavrovom, s ktorým sa v New Yorku stretol vo štvrtok 23. septembra. V tlačovej správe o tom informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

Dôsledky plynovodu Nordstream II

Obaja ministri potvrdili konanie medzivládnej komisie pre hospodársku a vedecko – technickú spoluprácu a za dôležitú označili aj spoluprácu v oblasti energetiky. Korčok uviedol, že plynovod Nordstream II je už realitou, ale je potrebné sa vysporiadať aj s jeho dôsledkami pre energetickú bezpečnosť.

„Musíme pritom objektívne vidieť, že Nordstream II znižuje význam Slovenska ako tranzitnej krajiny, cez ktorú prúdi ruský plyn do západnej Európy, a to aj s negatívnymi finančnými dopadmi na Slovensko,“ povedal šéf slovenskej diplomacie.

Vzťahy Európskej únie a Ruska

Korčok označil rozhovor s Lavrovom za veľmi otvorený. Konštatoval počas neho aj to, že dochádza k zhoršovaniu vzťahov Európskej únie (EÚ) a Ruska od roku 2014, kedy došlo k anexii ukrajinského polostrova Krym.

Slovenský minister vysvetlil, že zdôrazňovanie princípu suverenity a teritoriálnej integrity je životným záujmom Slovenska. „Tento princíp zdôrazňujeme aj v súvislosti s Ukrajinou, ktorá je naším priamym susedom,“ uzavrel minister.

Korčok s Lavrovom sa dohodli na ďalšom pokračovaní politického dialógu a šéf ruskej diplomacie pozval slovenského ministra na návštevu Moskvy.

Viac k témam: minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR, New York
Zdroj: Webnoviny.sk – Minister Korčok potvrdil, že Slovensko má záujem o korektné vzťahy s Ruskom © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred zrážkou s mostom podstúpila nákladná loď v prístave v Baltimore údržbu motora

Kontajnerová loď Dalí v utorok okolo 1:30 ráno narazila do piliera mosta, ktorý sa následne zrútil do rieky Patapsco.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *