Home / SVET / V Poľsku sa na hranici s Bieloruskom našli telá troch migrantov, stráž objavila aj deti

V Poľsku sa na hranici s Bieloruskom našli telá troch migrantov, stráž objavila aj deti

20.9.2021 (Webnoviny.sk) – V Poľsku našli v pohraničí s Bieloruskom telá troch ľudí, ktorí sa chceli nelegálne dostať do krajiny. Na bieloruskej strane zase našli telo ženy. V nedeľu to oznámil poľský premiér Mateusz Morawiecki.

Morawiecki neposkytol žiadne detaily, na sociálnej sieti Facebook však uviedol, že je v kontakte s ministrom vnútra a šéfom pohraničnej stráže a všetky potenciálne spojenia medzi týmito „dramatickými udalosťami a bieloruskými provokáciami“ na hranici prešetria.

Poľsko aj Litva čelia zvýšenému prílevu migrantov na hraniciach s Bieloruskom, ktoré tvoria aj východné hranice Európskej únie (EÚ). Podľa nich je to „hybridný útok“ režimu bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorý má destabilizovať euroblok.

Migrantov našli pri zbere húb

Hovorkyňa miestnej polície Edyta Pacuk sa pre Radio 5 vyjadrila, že obyvatelia zbierali v lese pri hranici Poľska, Bieloruska a Litvy huby, keď narazili na troch Iračanov, pričom jeden z nich bol mŕtvy. Ostatných dvoch polícia vzala do väzby a hospitalizovali ich.

Hovorkyňa pohraničnej stráže Anna Michalska sa pre agentúru The Associated Press (AP) zase vyjadrila, že v pohraničí našli aj ďalšie dve telá cudzincov. Pohraničná stráž na sociálnej a mikroblogovacej sieti Twitter informovala, že prokurátori už spomenuté tri úmrtia vyšetrujú.

V nedeľu tiež podľa Michalskej poľská pohraničná stráž v spolupráci s hasičmi, policajtmi, vojakmi a leteckou záchrannou službou zachránili osem migrantov – tri ženy a päť mužov, ktorí uviazli v močiaroch v poľsko-bieloruskom pohraničí. Sedem z nich previezli do nemocnice.

Opatrenia proti nelegálnej migrácii

Poľský denník Gazeta Wyborcza zverejnil správu o tom, že bieloruská pohraničná stráž vo vyhlásení informovala o náleze tela ženy pri obci Lesnoje neďaleko hranice s Poľskom.

S telom boli aj tri deti a dvaja dospelí. Skupine sa podľa stanoviska vyhrážali zbraňami a prinútili ich prejsť hranicu z Poľska do Bieloruska. Bieloruské úrady podľa Gazety pozvali na miesto zástupcu Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov.

Poľsko i Litva stavajú na hraniciach ploty so žiletkovým drôtom, zvýšili hliadky na hraniciach a zaviedli aj dočasný núdzový stav, aby zastavili nelegálnu migráciu. V Poľsku podľa Michalskej v septembri dosiaľ zastavili viac ako 3 800 pokusov o nelegálne prekročenie hraníc z Bieloruska. Len v sobotu to bolo 320 prípadov.

Viac k témam: migranti, úmrtia
Zdroj: Webnoviny.sk – V Poľsku sa na hranici s Bieloruskom našli telá troch migrantov, stráž objavila aj deti © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Top foto dňa (27. marec 2024): Návšteva generála Cavoliho, rokovanie vlády v Galante aj protest Čo? Ruky preč od RTVS!

Streda očami fotografov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *