Home / SLOVENSKO / Výročie oslobodenia prvej slovenskej obce si pripomenuli preletom vrtuľníkov vzdušných síl

Výročie oslobodenia prvej slovenskej obce si pripomenuli preletom vrtuľníkov vzdušných síl

18.9.2021 (Webnoviny.sk) – Nad prvou oslobodenou obcou v 2. svetovej vojne Kalinovom v okrese Medzilaborce preleteli dnes vrtuľníky slovenských vzdušných síl. Pri príležitosti 77. výročia oslobodenia sa na oslavách v obci zúčastnil generálny riaditeľ sekcie legislatívy a práva Ministerstva obrany SR Daniel Bednár. Informovala o tom hovorkyňa rezortu obrany Martina Kovaľ Kakaščíková.

Dianie v druhej polovici septembra 1944 práve tu, v Kalinove, spomedzi všetkých miest a obcí na území Slovenska, predznamenalo blížiaci sa koniec 2. svetovej vojny, ktorá je až do dnešného dňa najťažšou vojnou a najväčším konfliktom, aký Európa a svet zažili,“ zdôraznil Bednár.

Súčasťou spomienkových osláv v Kalinove bol aj pietny akt kladenia vencov, prelet leteckej techniky Vzdušných síl Ozbrojených síl SR – vrtuľníkov UH-60M Black Hawk a Mi-17, a tiež koncert Vojenskej hudby Banská Bystrica.

Vojnové udalosti z roku 1944 v Kalinove celoročne pripomína historická vojenská technika rozmiestnená na území obce, ktorú na tento účel zapožičal Vojenský historický ústav.

Viac k témam: oslobodenie, vojenská technika
Zdroj: Webnoviny.sk – Výročie oslobodenia prvej slovenskej obce si pripomenuli preletom vrtuľníkov vzdušných síl © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vláda klame voličov, podľa progresívcov dostali starostovia maďarských strán oveľa menej dotácií než tí koaliční

Koalícia len predstiera záujem o maďarských voličov v snahe pomôcť Pellegrinimu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *