Home / SLOVENSKO / Vyšetrovatelia pri odkrývaní káuz zažívajú obrovský tlak, k očiste by malo podľa Kolíkovej dôjsť zákonne

Vyšetrovatelia pri odkrývaní káuz zažívajú obrovský tlak, k očiste by malo podľa Kolíkovej dôjsť zákonne

18.9.2021 (Webnoviny.sk) – V záujme obnovy dôvery v právny štát sa musíme pozrieť na systém ako taký. Riešením je nastavenie systému tak, aby sa inštitúcie nedostali do konfliktu v rámci trestného konania. Na sociálnej sieti to uviedla ministerka spravodlivosti Mária Kolíková (nom. SaS) v súvislosti s dianím bezpečnostných zložkách štátu.

Konfliktom medzi inštitúciami podľa ministerky neprimerane vytvára priestor ustanovenie paragrafu 363 Trestného poriadku a myslí si, že sa treba rozprávať aj o tom, ako by mala vyzerať nezávislá policajná inšpekcia.

Treba vytvoriť nezávislú inštitúciu

„Diskusie k tomu boli, napokon, už aj v minulosti a myslím si, že je naozaj na mieste rozprávať sa o vytvorení nezávislej inštitúcie, ktorá by mala na starosti inšpekciu nielen voči policajtom, ale napríklad aj voči príslušníkom zboru väzenskej a justičnej stráže, voči finančnej správe a vôbec voči ozbrojeným zložkám,“ napísala na sociálnej sieti.

Podľa Kolíkovej vyšetrovatelia pri odkrývaní káuz prepojených na najvyššie špičky štátu majú pred sebou veľmi veľkú a vážnu prácu, na ktorú je vyvíjaný aj veľký verejný tlak, aby výsledky priniesli v čo najkratšom čase a aj v čo najlepšej kvalite.

Tlak je obrovský

„Veľmi ťažko sa hocikomu pracuje pod tlakom. A ten tlak je tu obrovský. Samozrejme, že pre celú spoločnosť je dôležité, aby k očiste došlo. Dôležité je však aj to, aby k očiste došlo zákonným a aj dôveryhodným spôsobom,“ povedala ministerka.

Dodala, že konfliktné situácie medzi inštitúciami, či už je to medzi generálnou prokuratúrou a špeciálnou prokuratúrou, vyšetrovateľmi, inšpekciou, túto dôveryhodnosť spochybňujú.

Viac k témam: minister spravodlivosti SR, paragraf 363 Trestného poriadku, právny štát
Zdroj: Webnoviny.sk – Vyšetrovatelia pri odkrývaní káuz zažívajú obrovský tlak, k očiste by malo podľa Kolíkovej dôjsť zákonne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prezident má byť prezidentom všetkých ľudí, nie vlády. Pellegrini to podľa Čaputovej čoskoro pocíti

Prezidentka SR tiež uviedla, že považuje za zdravé a správne, aby prezident nemal záväzky a povinnosti voči vláde.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *