Home / SVET / Útokov a vyhrážok voči novinárom pribúda, Európska komisia žiada od členských štátov ich lepšiu ochranu

Útokov a vyhrážok voči novinárom pribúda, Európska komisia žiada od členských štátov ich lepšiu ochranu

16.9.2021 (Webnoviny.sk) – Európska komisia vo štvrtok požiadala členské štáty Európskej únie, aby lepšie chránili novinárov. Učinila tak v súvislosti s nárastom fyzických útokov a on-line vyhrážok voči zástupcom médií.

Podľa výkonného orgánu EÚ bolo v minulom roku v 27-člennom bloku napadnutých 908 novinárov a pracovníkov médií. Od roku 1992 bolo v únii zabitých celkovo 23 novinárov, pričom väčšina týchto vrážd sa odohrala v ostatných šiestich rokoch.

Novinári sú pre demokraciu zásadní

„Žiadny novinár by nemal zomrieť, ani by mu nemalo byť ublížené pre jeho prácu. Potrebujeme podporovať a chrániť novinárov, sú zásadní pre demokraciu,“ povedala podpredsedníčka Európskej komisie pre hodnoty a transparentnosť Věra Jourová.

„Pandémia viac ako kedykoľvek predtým ukázala kľúčovú úlohu novinárov, ktorí nás informovali. A tiež naliehavú potrebu, aby verejné orgány urobili viac pre ich ochranu,“ dodala česká politička.

Vraždy reportérov sú v Európe zriedkavé, ale prípady na Slovensku a na Malte, ktoré sa stali v nedávnych rokoch, vyvolali obavy o bezpečnosť reportérov v rozvinutých demokratických spoločnostiach.

Komisia má pre štáty odporúčania

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová začiatkom tohto roka vyjadrila podporu investigatívnej žurnalistike po zabití Petra De Vriesa, renomovaného holandského novinára, ktorý prinášal správy o podsvetí v Holandsku.

Nezáväzné návrhy komisie obsahujú odporúčania pre krajiny EÚ, aby zaistili spravodlivé a účinné vyšetrovanie a stíhanie a poskytli ochranu ohrozeným osobám so silným zameraním na novinárky.

Komisia taktiež navrhuje vytvorenie podporných služieb vrátane liniek dôvery, právneho poradenstva a psychologickej podpory. Trvá tiež na potrebe zaistiť bezpečnosť reportérov počas demonštrácií, kde dochádza k väčšine útokov.

Viac k témam: médiá, novinári, útoky
Zdroj: Webnoviny.sk – Útokov a vyhrážok voči novinárom pribúda, Európska komisia žiada od členských štátov ich lepšiu ochranu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *