Home / SLOVENSKO / Predseda ÚVO požiadal Kolíkovú o rýchlejšie prijatie zmien v oblasti machinácií vo verejnom obstarávaní

Predseda ÚVO požiadal Kolíkovú o rýchlejšie prijatie zmien v oblasti machinácií vo verejnom obstarávaní

16.9.2021 (Webnoviny.sk) – Predseda Úradu pre verejné obstarávanie (ÚVO) Miroslav Hlivák požiadal ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú o rýchlejšie prijatie legislatívnych zmien v oblasti machinácií vo verejnom obstarávaní.

Je presvedčený o tom, že keby boli tieto zmeny v pléne Národnej rady SR v týchto dňoch, odborná verejnosť a tretí sektor by nemali obavy zo zneužitia zmien, ktoré sú navrhnuté v novele zákona o verejnom obstarávaní. Informovala o tom vo štvrtok hovorkyňa ÚVO Janka Zvončeková v tlačovej správe.

Treba prijať zmeny v trestnom práve

Predseda ÚVO už pred rokom upozorňoval na to, aby sa so zmenami v zákone o verejnom obstarávaní súčasne prijali aj zmeny v trestnom práve, ktoré je v gescii ministerstva spravodlivosti.

Rozumiem vyťaženosti rezortu spravodlivosti, no čas, ako aj celospoločenská debata nás tlačí do toho, aby sme čím skôr prijali zmeny v ustanoveniach týkajúcich sa machinácií vo verejnom obstarávaní,“ uviedol Hlivák.

Podľa predsedu úradu je kľúčové si uvedomiť, že zmeny v novele verejného obstarávania navrhovali za predpokladu, že sa sprísni aj trestnoprávna zodpovednosť za zneužívanie uvoľnených pravidiel.

Čas na nastevenie systému

„Uvedomujeme si, že potrebu zrýchlenia nakupovania za verejné peniaze a s tým súvisiace uvoľnenie pravidiel nakupovania, si vyžiadala pandémia ochorenia COVID. Teraz ešte máme čas, aby sme nastavili systém tak, aby ho nikto nezneužil, aby sme aj v rámci prevencie urobili maximum,“ poznamenal Hlivák. Tieto zmeny podľa neho boli predmetom diskusie aj s Európskou komisiou a OECD.

Aliancia Fair-play vo štvrtok vyzvala poslancov Národnej rady SR, aby neschválili vládny návrh novely zákona o verejnom obstarávaní v predloženej podobe. Zdôvodňuje to tým, že novela vytvára priestor na korupciu.

Ako mimovládna organizácia informovala, vo verejnom obstarávaní je potrebné udržať transparentnosť. Parlament má o novele verejného obstarávania rokovať v druhom čítaní na aktuálnej schôdzi so začiatkom vo štvrtok popoludní.

Viac k témam: verejné obstarávanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Predseda ÚVO požiadal Kolíkovú o rýchlejšie prijatie zmien v oblasti machinácií vo verejnom obstarávaní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľká noc je najstarším a najvýznamnejším kresťanským sviatkom. Poznáte jej históriu a pôvod?

Vysvetlenie pôvodu názvu „veľká“ treba hľadať v časoch otroctva Židov v starovekom Egypte.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *