Home / SLOVENSKO / COVID automat sa zmení, po novom sa budú môcť susedné okresy líšiť aj o dve farby

COVID automat sa zmení, po novom sa budú môcť susedné okresy líšiť aj o dve farby

16.9.2021 (Webnoviny.sk) – Vláda schválila návrh tretej aktualizácie COVID automatu, ktorý na štvrtkové rokovanie predložilo Ministerstvo zdravotníctva SR. Aktualizácia zachováva kľúčové aspekty predchádzajúcej verzie bez zmien opatrení.

Upravuje sa najmä metodika výpočtu incidencie a poradie algoritmu na stanovenie výsledného stupňa rizika okresu.

Spomenuté úpravy sú metodologického charakteru a nemajú dopad na vyhlášky či iné uznesenia naviazané na COVID automat.

Sedemdňová vážená incidencia

Po novom sa bude brať do úvahy sedemdňová vážená incidencia, ktorá sa bude vypočítavať s prihliadnutím na rozdiel medzi dospelou populáciou a deťmi do 18 rokov.

Viac o téme: Koronavírus

Výpočet bude definovaný ako počet nových prípadov koronavírusovej infekcie u Slovákov vo veku 18 a viac rokov za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov plus jedna pätina počtu nových prípadov u mladistvých do 18 rokov za sedem dní na 100-tisíc obyvateľov.

Táto zmena by mala prispieť k lepšej predikcii budúcich hospitalizácií, ku ktorým deti prispievajú v minimálnej miere. „Reaguje sa tak na potenciálne riziko obmedzeného testovania v školách v prípade, že by toto testovanie viedlo v urýchlenému rastu incidencie,” uvádza sa v predloženom materiáli.

„Zjemnenie“ hodnotenia okresov

Rezort tiež v tomto smere avizuje možné zmeny v blízkej budúcnosti. V prípade, že sa nepreukáže výrazne vyššie riziko hospitalizácií u detí v prostredí delta variantu, môže byť faktor jedna pätina prehodnotený smerom k faktoru jedna desatina.

„Pre úplnosť je nutné poznamenať, že úprava na váženú incidenciu ‚zjemní‘ hodnotenia okresov v rámci COVID automat o približne 15 percent,” uvádza sa v predkladacej správe.

Regionálne úrady verejného zdravotníctva dostanú tiež možnosť rozhodnúť o neuplatnení pravidla pre susediace okresy v odôvodnených prípadoch, napríklad v prípade dominantného výskytu nových prípadov infekcie v opačnej strane okresu vo vyššom stupni varovania.

Lokálny epidemiológ mal doteraz možnosť skóre v jednotlivých okresoch pozmeniť o jeden stupeň nahor alebo nadol, po novom sa budú môcť susedné okresy líšiť o dva stupne ak pôjde o menej previazané okresy.

Viac k témam: COVID automat, COVID-19, Koronavírus
Zdroj: Webnoviny.sk – COVID automat sa zmení, po novom sa budú môcť susedné okresy líšiť aj o dve farby © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *