Home / SLOVENSKO / Obyvatelia Luníka IX sa pripravujú na návštevu pápeža Františka, sprievodný program sa začal s oneskorením

Obyvatelia Luníka IX sa pripravujú na návštevu pápeža Františka, sprievodný program sa začal s oneskorením

14.9.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 14. septembra 13:25

Obyvatelia košického sídliska Luník IX sa už od skorých ranných hodín pripravujú na návštevu Svätého Otca. Sprievodný program sa začal s menším oneskorím, a to svätou omšou pri príležitosti sviatku Povýšenia svätého Kríža.

Viac o téme: Návšteva pápeža Františka na Slovensku

Ako informovala Konferencia biskupov Slovenska, celebruje ju slovenský biskup pôsobiaci v Azerbajdžane, salezián Vladimír Fekete. Kazateľom bude ďalší salezián, don Jozef Luscoň.

Hlavný program bude na sídlisku

V poobedňajších hodinách vystúpi v rámci sprievodného programu Zbor z Luníka IX. Nasledovať bude duchovné pásmo, a to modlitba ruženca so svedectvami, spevom a tancom. Ponúkne aj videoprojekciu o pápežovi Františkovi a blahoslavených Rómoch, Emílii a Zefirínovi.

Hlavný program, teda návšteva Svätého Otca na sídlisku, bude na priestranstve pred Saleziánskym komunitným centrom v čase od 16:00 do 16:30. Dve hodiny pred príchodom pápeža Františka bude sídlisko uzavreté.

Na košickom sídlisku Luník IX sa pápež František stretne nielen s miestnymi Rómami, ale aj ďalšími z iných diecéz. Dokopy sa ich na utorkové podujatie zaregistrovalo viac ako dvetisíc.

Na Luník prišlo asi dvetisíc Rómov

Na piatich autobusoch prišli na Luník ešte pred svätou omšou dopoludnia aj Rómovia z Jarovníc v Sabinovskom okrese. „Prišli sme sa pozrieť na Svätého Otca, pretože sme ho ešte takto na živo nevideli. Chceme od neho dostať a prijať veľa milostí. Je to skvelý človek s dobrým srdcom,“ povedala pre SITA jedna z pútničok, Jana Giňová. Z rovnakej obce zavítala aj mladá rodinka.

„Prišli sme pozrieť pápeža. Nie každý bol pápežom, ale tento je naozaj pápežom. Je ním srdcom. Je to nielen pápež, ale aj dobrý človek,“ povedal pre SITA otec rodiny Ivan, ktorý prišiel s manželkou, deťmi aj ďalšími členmi rodiny.

Mnohí z prítomných, nielen Rómovia, vyzdvihli prácu saleziánov na tomto sídlisku. „Robia tu veľký kus dobrej a ťažkej roboty a určite prinesie ovocie, verím tomu,“ povedala pre SITA Mária, ktorá pricestovala z Košíc. Aj preto, že činnosť saleziánov pozná a ich komunity navštevuje, si vybrala účasť na podujatí na Luníku IX. namiesto štadióna. „Na povzbudenie je určite dobré, že Svätý Otec príde medzi Rómov,“ ocenila rozhodnutie pápeža prísť do rómskej komunity.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Návšteva pápeža Františka na Slovensku (fotografie)

Stretnutie s pápežom im pomôže

Z obce Lomnička na severe Slovenska prišli na stretnutie so Svätým Otcom veriaci aj s tamojším kňazom Martinom Pasiarom. Na starosti má v rámci pastorácie v tejto obci s prevažne rómskym obyvateľstvom viac ako tritisíc ľudí. Podľa jeho slov tam funguje práca s Rómami trinásť rokov, najmä s deťmi a mladými.

V utorok prišiel s osemdesiatkou tých, ktorí sa nechali zaočkovať. Ide prevažne o rodičov s deťmi. „Sami si nepomôžu, potrebujú našu pomoc,“ skonštatoval s tým, že stretnutie s pápežom ich viac ubezpečí, že sú súčasťou Cirkvi a nezabúda sa na nich.

Pozdraviť pápeža prišli aj pútnici z Bardejova, a to na dvoch autobusoch. „Veľmi sa tešíme na Svätého Otca, už sme s ním boli aj v Ríme. Uvidíme, akým slovom nás povzbudí,“ povedala Andrea Drveňáková.

Pri organizácii pomáhajú dobrovoľníci

S organizáciou aktivít na sídlisku Luník IX pomáha približne 150 dobrovoľníkov. Mnohí sem prišli nielen z východného Slovenska. Pomáhajú organizačne, usmerňujú médiá aj návštevníkov pri jednotlivých sektoroch a sledujú aj dodržiavanie protipandemických opatrení.

Dobrovoľníčka Marika z Topoľčian je v Košiciach od nedele, odchod má plánovaný na stredu. „Mala som túžbu vidieť bližšie Svätého Otca. Je to charizmatická osobnosť,“ uviedla pre agentúru SITA. Onedlho oslávi päťdesiate narodeniny, dobrovoľnícku činnosť a stretnutie s pápežom si dala ako darček k nim.

Dobrovoľníčka Eva z Košíc si spoluprácu s miestnymi Rómami počas prípravy na stretnutie a pomoci na Luníku pochvaľuje. „Iste, vnímali to ináč, chvíľu z toho možno mali stres, ale už v pondelok sme videli, že sa tešia. Priložili tiež ruku k dielu,“ povedala pre SITA.

Dobrovoľníci ich ale museli požiadať, aby sa postarali o psov, ktorí na sídlisku pobehovali. Vyhoveli im a zatvorili ich. Pre Evu toto sídlisko nie je neznáme, jej dcéra pracovala ako dobrovoľníčka u saleziánov, ktorí sa tu starajú o pastoráciu Rómov.

V štvrti žije vyše 4-tisíc Rómov

Sídlisko Luník IX bolo postavené v 70. rokoch minulého storočia. Pôvodne malo byť sídlom pre vojenské zložky a bezpečnostné sily. Dnes na tomto sídlisku žije 4 300 obyvateľov rómskeho pôvodu, ich presný počet je však ťažké zistiť. Tretinu z nich tvoria deti a mládež.

V jednom obydlí na Luníku žije v priemere štrnásť ľudí. Veľký počet z nich žije v chudobe a zlých hygienických podmienkach. Situáciu na tomto sídlisku, ako aj na celom Slovensku, spôsobuje predovšetkým veľmi nízka úroveň vzdelania a vyučovania, ktorú samotní Rómovia často úmyselne ignorujú. Viacerí neplatia za elektrinu, teplú vodu a kúrenie.

Mnoho rodín žije takmer nepretržite s obmedzeným množstvom pitnej vody na deň či bez prístupu k pitnej vode, bez vykurovania, a to všetko súvisí s úrovňou hygieny v domoch. Odpadky sa veľmi často jednoducho vyhodia pod okná. Štvrť, do ktorej vedie iba jedna ulica, spája s mestom iba jedna autobusová linka.

Pôsobia tu saleziáni

Saleziáni don Bosca tam pastoračne pôsobia od júla 2008, keď prevzali aj zodpovednosť za výstavbu komunitného centra. Komunitné centrum tam bolo otvorené o dva roky neskôr, zameriava sa na edukáciu, kultúrne aj katechetické aktivity.

V súčasnosti tam pôsobia štyria saleziánski kňazi s viacerými laikmi, dobrovoľnými spolupracovníkmi. Zriadená je tam aj materská a základná škola, v ktorej sa vzdelávací systém snaží zachrániť deti aspoň pred úplnou negramotnosťou. Saleziáni spolu s dobrovoľníkmi sa snažia evanjelizovať a vzdelávať v štýle preventívneho systému svätého Jána Bosca.

Viac k témam: Luník IX, návšteva pápeža Františka na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Obyvatelia Luníka IX sa pripravujú na návštevu pápeža Františka, sprievodný program sa začal s oneskorením © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *