Home / EKONOMIKA / Zariadenia sociálnych služieb dostanú nové zásoby ochranných pomôcok, doraziť by mali už o pár dní

Zariadenia sociálnych služieb dostanú nové zásoby ochranných pomôcok, doraziť by mali už o pár dní

13.9.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR opätovne začalo zásobovať zariadenia sociálnych služieb (ZSS), centrá pre deti a rodiny, denné stacionáre, nocľahárne, útulky, domovy na polceste a zariadenia núdzového bývania ochrannými pomôckami.

Ku klientom aj zamestnancom by sa mali jednorazové ochranné rúška, respirátory FFP2, rukavice, štíty, obleky a dezinfekčné prostriedky dostať už v najbližších dňoch. Distribúciu zabezpečia Vyššie územné celky (VÚC) a Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny, informovala hovorkyňa rezortu Eva Rovenská.

VÚC dostali zásoby antigénových testov

„Každý samosprávny kraj v súčasnosti dostáva 110-tisíc kusov jednorazových rúšok a 170-tisíc kusov respirátorov, ktoré postupne prerozdelia medzi verejných a neverejných poskytovateľov sociálnych služieb v rámci územnej pôsobnosti,” uviedol riaditeľ odboru krízového manažmentu a bezpečnosti na ministerstve Ján Hudák.

Ústredie práce bude mať k dispozícii aj 80-tisíc kusov rúšok a 94-tisíc kusov respirátorov určených centrám pre deti a rodiny. Rezort tiež predzásobil VÚC, ako aj verejných a neverejných poskytovateľov antigénnymi testami, aby mohli testovať svojich zamestnancov a klientov.

K zlepšeniu situácie pomohlo očkovanie

Bezplatná distribúcia osobných ochranných pomôcok je preventívnym krokom v súvislosti s nástupom tretej vlny pandémie. Od začiatku pandémie ministerstvo na aktivity, ktoré majú pomáhať v boji s koronavírusom minulo už viac ako 136 miliónov eur, pričom na materiálu pomoc išlo vyše 16 miliónov eur.

Aktuálna situácia v zariadeniach sociálnych služieb na Slovensku je podľa slov ministerstva stabilizovaná. K jej zlepšeniu výrazne pomohlo očkovanie.

„Zaočkovanosť v ZSS druhou dávkou je 100 percent všetkých, ktorí o to požiadali v rámci skupinového očkovania. Mnohí zamestnanci zariadení sa dali zaočkovať individuálne, vo vakcinačných centrách,” dodala Rovenská.

Ministerstvo práce tiež pripravilo metodiku krízového riadenia, ktorá určuje konkrétne kroky postupu pre bezpečné zvládnutie mimoriadnych situácií v sociálnych službách. Predstaví ju v najbližších dňoch.

Viac k témam: centrá sociálnych služieb, Koronavírus, ochranné pomôcky, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Zariadenia sociálnych služieb dostanú nové zásoby ochranných pomôcok, doraziť by mali už o pár dní © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Novela zákonníka práce zavedie povinnosť dodávateľovi služieb vyplatiť mzdu zamestnancovi, ktorému ju nevyplatil zamestnávateľ

Novelu v stredu schvália vláda na svojom výjazdovom rokovaní v Galante.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *