Home / SVET / Zomrel Abimael Guzmán, vodca peruánskej gerilovej organizácie Svetlý chodník

Zomrel Abimael Guzmán, vodca peruánskej gerilovej organizácie Svetlý chodník

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Vodca peruánskej gerilovej organizácie Svetlý chodník Abimael Guzmán, ktorého zatkli v roku 1992, zomrel v sobotu vo vojenskej nemocnici. Guzmán zomrel vo veku 86 rokov na infekciu, informoval peruánsky minister spravodlivosti Aníbal Torres.

Guzmán, bývalý profesor filozofie, odštartoval povstanie proti štátu v roku 1980 a v nasledujúcich rokoch zorganizoval množstvo bombových útokov a atentátov. Po zatknutí ho odsúdili na doživotie za terorizmus a ďalšie zločiny.

Guzmán presadzoval roľnícku revolúciu, počas ktorej povstalci najprv ovládnu vidiek a potom vstúpia do miest. Rok po svojom zatknutí vyzval na mierové rokovania. Povstanie dovtedy v Peru o život pripravilo desaťtisíce ľudí, najmenej 600-tisíc obyvateľov krajiny vyhnalo z ich domovov a podľa odhadov spôsobilo škody za 22 miliárd dolárov.

Viac k témam: úmrtie
Zdroj: Webnoviny.sk – Zomrel Abimael Guzmán, vodca peruánskej gerilovej organizácie Svetlý chodník © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Gréci nepošlú Ukrajincom systém Patriot, ohrozilo by to ich vzdušnú bezpečnosť

Grécke médiá uviedli, že Atény plánujú poslať na Ukrajinu aspoň jeden systém Patriot, a to po nátlaku zo strany Európskej únie na zvýšenie pomoci Ukrajine v protivzdušnej obrane.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *