Home / SLOVENSKO / Vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči uzatvoria pre verejnosť, opäť prístupná bude až v nasledujúcej sezóne

Vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči uzatvoria pre verejnosť, opäť prístupná bude až v nasledujúcej sezóne

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Už len počas tohto víkendu môže verejnosť vystúpiť na vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči. Jej piata sezóna sa pomaly blíži ku koncu, od 13. septembra bude až do nasledujúcej letnej turistickej sezóny zatvorená. Informovala o tom samospráva na sociálnej sieti. Jednu z najstarších veží tohto typu na území Slovenska sprístupnili verejnosti po prvýkrát v roku 2016.

Výstup dopĺňali diela amatérskych umelcov

Počas tohtoročnej turistickej sezóny bol výstup obohatený o prezentáciu diel amatérskych umelcov, ktorí sa zapojili do súťaže Som umelec. Návštevníci sa tiež počas výstupu mohli dozvedieť zaujímavosti z histórie výstavby veže, požiarov, informácie o zvonoch, hodinách, či zo života strážcov.

Prehliadky sa konali bez sprievodcu a podľa platných opatrení v súvislosti so šírením ochorenia COVID-19. Pri naplnení kapacity na výstup personál zamedzil vstup do zóny veže.

Pôvodná veža bola vyššia

Bazilika sv. Jakuba sa nachádza v centre mesta. Pôvodná veža i s kostolom bola postavená približne v 14. storočí a bola oproti súčasnosti vyššia. V 19. storočí ju prestavali do neogotického slohu. Je jednou z najstarších neogotických veží na území dnešného Slovenska.

Stavba bola realizovaná podľa plánov Fridricha Mücka. Na 70-metrovú vežu vedie 216 schodov. Ponúka výhľady nielen na historické centrum mesta, ale aj jeho okolie, Tatry, Slovenské Rudohorie a Slovenský raj.

Viac k témam: Bazilika sv. Jakuba, turistická atrakcia
Zdroj: Webnoviny.sk – Vežu Baziliky sv. Jakuba v Levoči uzatvoria pre verejnosť, opäť prístupná bude až v nasledujúcej sezóne © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Vokálny highlight roka. ‚Songs We Know‘ v Bratislave

V bratislavskom DPOH sa v júni odohrá koncert, ktorý by sme už teraz mohli označiť za jazzovú vokálnu udalosť roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *