Home / SLOVENSKO / Návšteva pápeža vyjde Košice draho, z rozpočtu mesta sa minulo zhruba milión eur

Návšteva pápeža vyjde Košice draho, z rozpočtu mesta sa minulo zhruba milión eur

11.9.2021 (Webnoviny.sk) – Náklady na návštevu pápeža z mestského rozpočtu prestavujú zhruba milión eur, mesto predpokladá, že vláda by mestu mala vrátiť aspoň 70 percent tejto sumy. Informoval o tom primátor mesta Košice Jaroslav Polaček.

Zrekonštruovali cesty aj školu

Košice zrekonštruovali viaceré úseky ciest v lokalitách, v ktorých sa bude pohybovať pápež, za 830-tisíc eur. Aj napriek veľkému nárastu cien asfaltu a stavebných materiálov sa mestu v transparentných verejných obstarávaniach podarilo ušetriť šesť percent z predpokladanej ceny.

V sume, ktorá sa mestu vráti späť, budú zarátané aj viaceré výdavky smerujúce na sídlisko Lunik IX. Tam sa v posledných dňoch zrekonštruovala zastávka MHD a chodníky. Od začiatku vstupu na sídlisko sa vykosili náletové dreviny a upravil sa aj vstup na sídlisko.

Zrekonštruovala sa aj škola na ulici L. Podjavorinskej vrátane telocvične a dvora. Vymaľovali sa tam aj vnútorné priestory, vymenili okná. Škola bude slúžiť aj ako tlačové centrum pre televízne štáby a ďalšie médiá, aby mohli sprostredkovať aktuálne informácie z návštevy pápeža.

Mesto ešte dokončuje pár drobností

Mesto Košice je pripravené na návštevu pápeža Františka. Po absolvovaní kontrolných dní na miestach, ktoré budúci utorok navštívi Svätý otec, to vyhlásil košický primátor Jaroslav Polaček (nezávislý).

„Mali sme veľký zoznam úloh. Už sa dokončujú len drobnosti, na mieste je už aj vlajková výzdoba a dotvára sa kvetinová výzdoba. V nedeľu na Dolnej bráne začneme stavať aj pódium pre sprievodný program,“ uviedol primátor.

MHD bude v deň návštevy pápeža s výnimkou nočných spojov zdarma, pričom dopravu z piatich záchytných parkovísk bude zabezpečovať Dopravný podnik mesta Košice prostredníctvom pravidelnej kyvadlovej dopravy. Obyvateľov mesta čakajú v tejto súvislosti aj viaceré dopravné obmedzenia.

Viac k témam: návšteva pápeža Františka na Slovensku
Zdroj: Webnoviny.sk – Návšteva pápeža vyjde Košice draho, z rozpočtu mesta sa minulo zhruba milión eur © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na rýchlostnej ceste R7 horí auto. Na mieste zasahujú hasiči a záchranári (video)

Obmedzený je pravý jazdný pruh, vodičov žiadajú pri prejazde týmto úsekom o zvýšenú opatrnosť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *