Home / SLOVENSKO / Žilinka pred poslancami bránil výber médií na tlačovku a označil sa za otroka zákona (video)

Žilinka pred poslancami bránil výber médií na tlačovku a označil sa za otroka zákona (video)

10.9.2021 (Webnoviny.sk) – Nemám sa za čo ospravedlňovať, nemám sa za čo hanbiť, že by som verejnosť ukrátil na informáciách. Na rokovaní mediálneho výboru parlamentu to v piatok povedal generálny prokurátor Maroš Žilinka a poslancom vysvetľoval, prečo sa minulý týždeň na jeho tlačové vyhlásenie dostali vybrané médiá.

Do budovy generálnej prokuratúry nepustili novinárov z Denníka N, denníka Sme a portálu Aktuality. Žilinka tvrdil, že to nedovolili priestorové možnosti. Odmietol, že by sa prokuratúra dopustila porušenia zákona. Vyhlásil, že je „otrokom“ zákona.

Poslanci prijali uznesenie

Poslanci na výbore prijali uznesenie, ktorým vyzvali generálnu prokuratúru na otvorenú a transparentnú komunikáciu s verejnosťou, na dodržiavanie tlačového zákona a princípu rovnakého zaobchádzania s novinármi.

Na minulotýždňovom vyhlásení Žilinka a jeho námestník Jozef Kandera vysvetľovali zrušenie obvinenia voči bývalému riaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému, podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, Ľubomírovi Arpášovi, Dane Arpášovej a tiež právnikovi Zoroslavovi K.

Čudoval sa reakciám

Žilinka poslancom povedal, že o spomínaných rozhodnutiach generálna prokuratúra informovala nadštandardne. V prvotnej informácii uviedla dôvody a neskôr na svojej webovej stránke zverejnila anonymizované uznesenie.

Na tlačové vyhlásenie pozvala generálna prokuratúra štyri televízie s celoslovenskou pôsobnosťou, pričom jedna robila priamy prenos a dve tlačové agentúry. „Čudujem sa, že to vzbudilo také reakcie,“ povedal Žilinka s tým, že aj v minulosti bol zvolený podobný formát dva alebo tri razy a nikto proti tomu nenamietal.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Nechcel dať prísľub

Generálny prokurátor čelil otázke, či môže dať do budúcnosti prísľub, že sa niečo podobné nebude opakovať. Odpovedal, že nemá dôvod nejaký prísľub dávať. Poznamenal však, že ak prokuratúra usporiada tlačovú konferenciu, bude hľadať väčšie priestory.

Poslankyňa Monika Kozelová (OĽaNO) uviedla, že „ide o tú formu, akou ste odpálili ostatných“. Dodala, že poslanci „nechcú zle“ Žilinkovi, len mu chcú vysvetliť, aby sa to v budúcnosti nestávalo. Ďalší poslanec Jozef Pročko (OĽaNO) generálnemu prokurátorovi povedal, že urobil chybu a mal by sa znej poučiť. Poslanec Róbert Halák (OĽaNO) sa ospravedlnil všetkým novinárom.

Politická šikana Žilinku

Podľa nezaradeného poslanca Miroslava Kollára je kľúčová dôvera verejnosti a v tejto súvislosti nie je ani tak dôležité, čo sa robí, ale ako sa to javí. Žilinka tvrdil, že nehrá pozičné hry a pre neho je dôležité, čo robí, a nie ako sa veci javia.

Nezaradená poslankyňa Ľubica Laššáková (Hlas-SD) povedala, že ide o politickú šikanu Žilinku. Spýtala sa, či si výbor predvolá aj ministra Igora Matoviča (OĽaNO), ktorý „nadával novinárom do „skorumpovancov“. „Toto zasadnutie je iba divadlom, aby sa politicky šikanoval generálny prokurátor,“ uviedla. Poslanec Pročko zareagoval, že výbor nerieši politiku, kým ona naháňa politické body.

Viac k témam: Výbor NR SR pre kultúru a médiá
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka pred poslancami bránil výber médií na tlačovku a označil sa za otroka zákona (video) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rezort diplomacie riadi predseda vlády Fico. Blanár je podľa Krúpu druhým najslabším ministrom v histórii

Blanára súčasne prirovnal k bývalej ministerke medzinárodných vzťahov Zdenke Kramplovej.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *