Home / SVET / Taliban drží podľa kongresmana niektorých Američanov ako rukojemníkov, bráni im odletieť z Afganistanu

Taliban drží podľa kongresmana niektorých Američanov ako rukojemníkov, bráni im odletieť z Afganistanu

6.9.2021 (Webnoviny.sk) – Niektorí Američania, ktorí sa po odchode americkej armády snažia dostať z Afganistanu, sedia v lietadlách pripravení odletieť, Taliban to však nechce dovoliť. Vyhlásil to v nedeľu kongresman Michael McCaul, najvyššie postavený republikán v Snemovni reprezentantov.

Podľa texaského zákonodarcu sa na letisku v meste Mazár-e Šaríf nachádza šesť lietadiel s americkými občanmi a ich afganskými tlmočníkmi na palube a Taliban ich „drží ako rukojemníkov“. Hlavné mesto provincie Balch padlo do rúk Talibanu deň pred Kábulom, 14. augusta.

Pracovník letiska v Mazár-e Šaríf potvrdil, že na letisku je odstavených niekoľko lietadiel, ktoré si podľa neho prenajali Spojené štáty. Taliban im bráni odletieť s tým, že chce skontrolovať doklady osôb na palube, pričom mnohí z nich nemajú pasy ani víza. Úradník si, vzhľadom na citlivosť témy, neželal byť menovaný.

McCaul v rozhovore pre televíznu stanicu Fox News uviedol, že Taliban predložil požiadavky. Podrobnosti nespomenul, vyjadril iba obavy, že „budú požadovať čoraz viac, či už ide o hotovosť alebo o uznanie ako legitímnej vlády Afganistanu“. Lietadlá sú podľa neho na letisku „posledných niekoľko dní“.

Viac k témam: Snemovňa reprezentantov, Taliban
Zdroj: Webnoviny.sk – Taliban drží podľa kongresmana niektorých Američanov ako rukojemníkov, bráni im odletieť z Afganistanu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pred klubom vo Washingtone sa strieľalo, podozrivý postrelil piatich ľudí

Streľba sa odohrala zhruba pol hodinu pred polnocou vo štvrti Dupont Circle vo Washingtone.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *