Home / SVET / Moc v západoafrickom štáte Guinea prevzala armáda, miesto pobytu prezidenta Condého nie je známe

Moc v západoafrickom štáte Guinea prevzala armáda, miesto pobytu prezidenta Condého nie je známe

5.9.2021 (Webnoviny.sk) – Moc v západoafrickom štáte Guinea prevzala armáda. Vo vysielaní štátnej televízie to oznámil v nedeľu plukovník Mamadi Doumbouya. Niekoľko hodín predtým v blízkosti prezidentského paláca vypukla silná prestrelka.

Miesto pobytu prezidenta Alpha Condého nie je známe a plukovník meno 83-ročného štátnika vo svojom príhovore nespomenul.

Zrušili ústavu a zavreli hranice

Uviedol iba, že „personalizácia politického života sa skončila“ a moc už (armáda) nezverí „jednej osobe, ale ľudu“. Ústava je zrušená a hranice zeme sú teraz uzavreté, dodal Doumbouya.

Guineou, ktorá napriek významným zdrojom surovín patrí medzi najchudobnejšie krajiny sveta, už niekoľko mesiacov otriasa hlboká politická a hospodárska kríza, ktorú ešte zhoršila pandémia koronavírusu.

Condé chcel vládnuť naďalej

Minulý rok prezident Condé presadil zmenu ústavy, ktorá mu umožnila uchádzať sa o zvolenie do tretieho funkčného obdobia. V októbri podľa oficiálnych údajov zvíťazil.

Sporné voľby sprevádzali násilnosti a podozrenia z podvodov, čo následne viedlo k masovým protestom. Pri zrážkach s bezpečnostnými silami vtedy zomreli desiatky ľudí.

Viac k témam: politická kríza, vojenský puč
Zdroj: Webnoviny.sk – Moc v západoafrickom štáte Guinea prevzala armáda, miesto pobytu prezidenta Condého nie je známe © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajinská energetická spoločnosť DTEK potrebuje pre ruské útoky 350 miliónov dolárov na obnovu elektrární

Ukrajina po nedávnych útokoch očakáva nedostatok elektrickej energie počas letných a zimných špičiek.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *