Home / SLOVENSKO / Žilinka obhajuje rozhodnutie prokuratúry zrušiť obvinenia voči Pčolinskému a Haščákovi

Žilinka obhajuje rozhodnutie prokuratúry zrušiť obvinenia voči Pčolinskému a Haščákovi

2.9.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 2. septembra 15:12

Svoje rozhodnutia v medializovaných kauzách Generálna prokuratúra SR riadne odôvodnila. Na tlačovej besede to uviedol generálny prokurátor Maroš Žilinka.

Systém „piatich párov očí“

Ako uviedol, rozhodnutia v utorok 31. augusta veľmi jasným spôsobom odkomunikovali verejnosti. „Uviedli sme spôsob, ako sme rozhodli, ako aj základné dôvody,“ povedal Žilinka s tým, že uznesenia sú v anonymizovanej forme zverejnené aj na internetovej stránke generálnej prokuratúry.

Zároveň zdôraznil, že v trestných veciach sa na prokuratúre rozhoduje takzvaným systémom „piatich párov očí“, ktorý pozostáva z referenta, vedúceho oddelenia, riaditeľa odboru, námestníka generálneho prokurátora a generálneho prokurátora.

Paragraf 363, na základe ktorého boli zrušené obvinenia v medializovaných kauzách, je podľa Žilinku jediný nástroj nápravy, ktorý má generálny prokurátor k dispozícii. Využíva sa podľa neho v prípadoch, keď v trestných konaniach došlo k zásadným pochybeniam, ktoré nie je možné reparovať.

Výpovede dvoch kajúcnikov

Pokiaľ ide o kauzu obchodovania s nahrávkami v rámci kauzy Gorila, podľa Žilinku policajti a dozorový prokurátor nezabezpečili dôkazy potrebné na trestné stíhanie. „Jednoducho tu neboli produkované žiadne dôkazy,“ povedal generálny prokurátor.

Zároveň podľa neho obvinenie v tejto kauze vychádzalo zo spravodajskej informácie, ktorá sa ani nenachádza v spise. „Nesedí tu nič, neexistuje jediný dôkaz, že príslušník SIS odovzdal podnikateľovi, ktorý je stíhaný, nosiče s Gorilou,“ povedal Žilinka. Platby, ktoré podnikateľ poskytoval bývalému šéfovi kontrarozviedky SIS, boli podľa Žilinku riadne fakturované. „Len blázon by si posielal úplatok na vlastný účet,“ zdôraznil.

V prípade bývalého šéfa SIS bolo podľa námestníka generálneho prokurátora Jozefa Kanderu obvinenie založené na výpovediach dvoch kajúcnikov. Tie však podľa neho boli podporené len ďalšími kajúcnikmi. Iné dôkazy sa podľa neho orgánom činným v trestnom konaní zabezpečiť nepodarilo. Pokiaľ ide o paragraf 363, podľa Kanderu umožňuje generálnej prokuratúre „podchytiť chyby, ktoré sa vyskytujú v rozhodnutiach podriadených prokuratúr“. Žilinka doplnil, že rozhodnutie o zrušení obvinenia neznamená, že orgány činné v trestnom konaní nemôžu vo veci začať opätovne konať.

Generálna prokurátora SR zrušila vznesenie obvinenia voči podnikateľovi Jaroslavovi Haščákovi, bývalému šéfovi kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Ľubomírovi Arpášovi a jeho manželke Dane Arpášovej a tiež obe obvinenia voči exriaditeľovi SIS Vladimírovi Pčolinskému. Využila pri tom paragraf 363 Trestného poriadku. Podľa neho „generálny prokurátor zruší právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta, ak takým rozhodnutím alebo v konaní, ktoré mu predchádzalo, bol porušený zákon“.

Viac k témam: generálny prokurátor
Zdroj: Webnoviny.sk – Žilinka obhajuje rozhodnutie prokuratúry zrušiť obvinenia voči Pčolinskému a Haščákovi © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *