Home / SLOVENSKO / Slovákom chýba v rukách dôležitý nástroj, podľa Pellegriniho je neprípustné, aby museli čakať do volieb

Slovákom chýba v rukách dôležitý nástroj, podľa Pellegriniho je neprípustné, aby museli čakať do volieb

1.9.2021 (Webnoviny.sk) – Predseda Hlas – sociálna demokracia (Hlas-SD) Peter Pellegrini považuje za neprípustné, aby občan počas volebného obdobia nemal žiaden nástroj na správu vecí verejných a jeho jedinou možnosťou bolo čakať na nasledujúce voľby.

Povedal to na stredajšej tlačovej konferencii pri príležitosti prijatia deklarácie na uskutočnenie referenda. Tú prijali v stredu 1. septembra, v deň, keď Slovensko slávi 29 rokov od prijatia Ústavy SR.

Nástroj na presadenie vôle ľudu

Pellegrini zdôraznil, že vôľa občanov, vyjadrená petíciou za vypísanie referenda, sa nesmie ignorovať a jej naplnenie sa nesmie bezdôvodne odkladať. Vyzval preto vládne strany, aby umožnili v skrátenom legislatívnom konaní prerokovať zákony, ktoré urýchlia konanie referenda.

V deklarácii, ktorej celé znenie poskytla hovorkyňa strany Hlas-SD Patrícia Medveď Macíková, jej autori uviedli, že referendum je plne ústavným, demokratickým a legitímnym nástrojom na presadzovanie vôle ľudu.

Dodali, že spolu s možnosťou voliť vo všetkých druhoch volieb predstavuje referendum najvyššiu formu vyjadrenia osobného občianskeho a politického názoru.

Podpisy občanov nesmú byť ignorované

Ústava Slovenskej republiky musí jasne a nespochybniteľne definovať zákonné podmienky vykonania referenda. Je povinnosťou Národnej rady SR ako zákonodarného zboru upraviť znenie ústavy tak, aby možnosť uskutočnenia referenda nevyvolávala žiadne otázky,“ konštatovali.

Podľa nich vôľa občanov, vyjadrená ústavou požadovaným počtom podpisov pod petíciou za vypísanie referenda, nesmie byť ignorovaná a jej naplnenie nesmie byť bezdôvodne odkladané. Táto vôľa by mala byť zároveň záväzná pre poslancov Národnej rady SR.

Jednotiaci hodnotový priestor pre politické strany rôzneho politického zamerania a hodnôt vytvára totiž občan a jeho slobodné právo delegovať a odnímať moc za jasne stanovených právnych podmienok. Vnímajú, že prihlásenie sa k tejto základnej hodnote, vracia slovenskú demokraciu opäť bližšie k ľuďom, ktorí nesú aj zodpovednosť za svoje rozhodnutie.

Viac k témam: občania, referendum, volebne obdobie
Zdroj: Webnoviny.sk – Slovákom chýba v rukách dôležitý nástroj, podľa Pellegriniho je neprípustné, aby museli čakať do volieb © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Nová legislatíva proti mimovládkam môže byť ďalším dôvodom na zastavenie eurofondov, tvrdí Nadácia Zastavme korupciu

Ide o zákon z dielne Slovenskej národnej strany (SNS).

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *