Home / SVET / Cena Václava Havla za ľudské práva pozná finalistov za rok 2021

Cena Václava Havla za ľudské práva pozná finalistov za rok 2021

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Porota, ktorá rozhoduje o udelení Ceny Václava Havla za ľudské práva, dnes vyhlásila troch finalistov za rok 2021. V tlačovej správe o tom informovala Rada Európy.

O trojici nominovaných na dnešnom stretnutí v Prahe rozhodla porota tvorená nezávislými osobnosťami z ľudskoprávnej sféry na čele s predsedom Parlamentného zhromaždenia Rady Európy (PACE) Rikom Daemsom.

Osobnosti aj organizácia

O cenu za rok 2021 sa uchádzajú bieloruská opozičná líderka a členka Koordinačnej rady Maryja Kalesnikavová, mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc a burundský bojovník za ľudské práva Germain Rukuki.

Rád by som poďakoval všetkým, ktorí poslali nominácie na cenu za rok 2021,“ vyjadril sa Daems. „Základné práva a slobody je treba chrániť a zachovávať so všetkou nezbytnou silou a bdelosťou. Nikdy ich nemožno brať ako zaručené a často je možné sa ich domôcť len s odhodlaním a odvahou a za cenu dlhých bitiek. Práve tieto vlastnosti majú traja kandidáti, ktorých sme vybrali,“ dodal.

Vyhlásenie na jeseň

Laureáta ceny slávnostne vyhlásia v rámci jesenného plenárneho zasadnutia Parlamentného zhromaždenia Rady Európy v Štrasburgu, ktoré sa uskutoční v pondelok 27. septembra.

Cena Václava Havla za ľudské práva vyzdvihuje mimoriadny počin v oblasti ochrany ľudských práv v Európe i mimo nej. Každoročne ju udeľuje Parlamentné zhromaždenie Rady Európy v partnerstve s Knižnicou Václava Havla a Nadáciou Charty 77 a je spojená s odmenou vo výške 60-tisíc eur, uvádza webstránka www.vaclavhavel.cz.

Viac k témam: ľudské práva, ocenenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Cena Václava Havla za ľudské práva pozná finalistov za rok 2021 © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi sa snažia prelomiť ukrajinskú obranu, podnikli desiatky útokov na šiestich frontoch

Počas uplynulého dňa sa odohralo 82 bojových stretov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *