Home / EKONOMIKA / Reality / Ceny domov rekordne narástli, americký trh s nehnuteľnosťami ovplyvnila pandémia

Ceny domov rekordne narástli, americký trh s nehnuteľnosťami ovplyvnila pandémia

31.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ceny domov na americkom trhu v júni rekordne stúpli, keďže kupujúci súťažili o obmedzenú ponuku. Index S&P CoreLogic Case-Shiller cien domov v dvadsiatich metropolitných oblastiach v porovnaní s júnom minulého roka vzrástol o 19,1 percenta. Išlo o jeho najvýraznejšie posilnenie od roku 2000.

Pandémia ochorenia COVID-19 podnietila mnohých Američanov, aby hľadali domy v prímestských oblastiach, ktoré poskytujú viac priestoru a nie sú také preplnené ako viacbytové domy vo veľkých mestách.

Viac o téme: Koronavírus

Zároveň sa mnohí majitelia domov zdráhajú predávať ich počas pandémie a výstavbu nových brzdí nedostatok surovín, pozemkov a pracovnej sily. Výsledkom je to, že napríklad v júli bolo v USA na predaj len 1,32 milióna starších domov, čo bolo o 12 percent menej ako v rovnakom mesiaci vlaňajška.

Existujú preto náznaky, že vysoké ceny trochu spomaľujú predaj domov. V júli sa predaj starších domov v USA medziročne zvýšil len o 1,5 percenta. Išlo o podstatne pomalšie tempo rastu ich predaja ako v predchádzajúcom mesiaci. Okrem toho počet podpísaných zmlúv o nákupe domov sa v júli zmenšil už dva mesiace v rade.

Viac k témam: ceny domov, Koronavírus, Pandémia
Zdroj: Webnoviny.sk – Ceny domov rekordne narástli, americký trh s nehnuteľnosťami ovplyvnila pandémia © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Slovákov odrádza od obnovy domov nedostatok peňazí či byrokracia súvisiaca so žiadosťou o príspevok

Treťou najčastejšou bariérou obnovy domov je neochota investovať časť financií z vlastnej strany.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *