Home / SVET / Spoločnosť SpaceX poslala k ISS kapsulu, kozmonautom vezie robotické rameno i mravce

Spoločnosť SpaceX poslala k ISS kapsulu, kozmonautom vezie robotické rameno i mravce

29.8.2021 (Webnoviny.sk) – Spoločnosť SpaceX v nedeľu poslala k Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) kapsulu Dragon s robotickým ramenom, mravcami či avokádami. Zásielka zásob a experimentov by mala na stanicu doraziť v pondelok.

Vezú ovocie aj zmrzlinu

Raketa Falcon 9 s kapsulou Dragon vzlietla z Kennedyho vesmírneho strediska amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (NASA) na Floride nadránom. Prvý stupeň rakety neskôr pristál na najnovšej oceánskej platforme SpaceX.

Dragon vezie na ISS viac ako 2 170 kilogramov zásob a experimentov. Medzi nimi je čerstvé ovocie alebo dokonca zmrzlina pre posádku stanice. Skautky Spojených štátov amerických poslali na ISS mravce, žiabronôžky a rastliny ako testovacie subjekty a vedci z University of Wisconsin-Madison zase semená kvetu arábkovka thalova použité v rámci genetického výskumu.

Let zmarilo počasie

Japonský start-up Gitai Inc tam posiela robotické rameno ľudskej veľkosti, ktoré bude napríklad skrutkovať veci na stanici a v budúcnosti by malo pracovať aj mimo nej. Na ISS tiež mieria vzorky betónu, fotovoltické články a ďalšie materiály, ktoré vystavia stavu bez tiaže.

Dodávka materiálu je pre SpaceX už 23., ktorú vezie pre NASA za menej ako desaťročie. Pôvodne mala letieť už v sobotu, no let zmarilo zlé počasie.

Viac k témam: ISS Medzinárodná vesmírna stanica
Zdroj: Webnoviny.sk – Spoločnosť SpaceX poslala k ISS kapsulu, kozmonautom vezie robotické rameno i mravce © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusmi dosadená administratíva Krymu nezorganizuje na Deň víťazstva tradičnú vojenskú prehliadku

Deviateho mája v Rusku oslavujú víťazstvo Sovietskeho zväzu nad nacistickým Nemeckom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *