Home / SVET / Hurikán Ida zasiahol pobrežie Kuby, zosilnieva a mieri na Louisianu

Hurikán Ida zasiahol pobrežie Kuby, zosilnieva a mieri na Louisianu

27.8.2021 (Webnoviny.sk) – Tropická búrka Ida, ktorá v piatok zosilnela na hurikán prvej kategórie, zasiahla pobrežie Kuby a očakáva sa, že v nedeľu zasiahne pobrežie amerického štátu Louisiana ako hurikán tretej kategórie, varovalo americké Národné centrum pre hurikány.

Neworleanská starostka LaToya Cantrell v piatok vyzvala na evakuáciu všetkých, ktorí žijú mimo systému hrádzí chrániaceho oblasť pred záplavami. Neuviedla síce koľko ľudí v oblasti žije, naliehala však na obyvateľov so zdravotnými problémami a špeciálnymi potrebami, aby odišli čo najskôr.

Ida sa stala hurikánom v piatok, tesne predtým, ako zasiahla ostrov pri južnom pobreží Kuby. V krajine hrozí silný dážď, prívalové povodne i zosuvy pôdy.

Ešte väčšie nebezpečenstvo však podľa predpovedí hrozí v Louisiane, ktorú by mala Ida zasiahnuť v nedeľu. Ak sa tieto predpovede potvrdia, udrie pritom v delte Mississippi presne 16 rokov na deň po tom, ako oblasť zasiahla Katrina.

Od nedele do pondelka by podľa hurikánového centra mohlo v častiach Louisiany, Mississippi a Alabamy spadnúť 15 až 30 centimetrov zrážok.

Viac k témam: evakuácia, hurikán, tropická búrka, záplavy
Zdroj: Webnoviny.sk – Hurikán Ida zasiahol pobrežie Kuby, zosilnieva a mieri na Louisianu © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *