Home / SLOVENSKO / Špeciálny prokurátor Lipšic má nového povereného zástupcu, Kysela nahradil Kuruc

Špeciálny prokurátor Lipšic má nového povereného zástupcu, Kysela nahradil Kuruc

24.8.2021 (Webnoviny.sk) – Prokurátora Petra Kysela vystriedal vo funkcii povereného zástupcu špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica riaditeľ odboru všeobecnej kriminality Úradu špeciálne prokuratúry Vladimír Kuruc. Vyplýva to z informácií na internetovej stránke Generálnej prokuratúry SR.

Kysel vo funkcii povereného zástupcu skončil v pondelok 23. augusta. Mal pritom funkciu zástupcu zastávať aj na základe riadneho mandátu, keďže úspešne prešiel výberovým konaním. Generálny prokurátor Maroš Žilinka však nedávno oznámil, že ho do funkcie nevymenuje.

Nemohol prihladať na rozhodnutie

Žilinka začiatkom augusta potvrdil, že odmietol vymenovať Kysela za zástupcu špeciálneho prokurátora.

Ako vtedy konštatoval, nemohol neprihliadať na rozhodnutia Najvyššieho súdu SR z apríla a mája 2021, v ktorých bolo konštatované porušenie zákonnej povinnosti prokurátora vybavovať väzobné trestné veci prednostne a urýchlene a flagrantné porušenie Kyselovho procesného postupu a lehôt pri predkladaní žiadostí obvinených o prepustenie z väzby, a tým závažného zásahu do ich práv.

Dva návrhy na stíhanie

Žilinka zároveň v prípade Kysela podal už druhý návrh na disciplinárne stíhanie. V provom prípade išlo o rozhodovanie o prepustení z väzby obvineného exriaditeľa Úradu zvláštnych policajných činností Jozefa R. ktoré podľa generálneho prokurátora trvalo príliš dlho.

To konštatoval aj Najvyšší súd SR, keď obvineného prepustil z väzby. Druhý disciplinárny návrh sa má týkať rozhodovania o prepustení z väzby bývalého riaditeľa Slovenskej informačnej služby Vladimíra P.

Návrh voči Lipšicovi

Žilinka zároveň podal aj návrh na disciplinárne konanie voči špeciálnemu prokurátorovi Danielovi Lipšicovi.

Dôvodom podľa neho je, že verejne špekulatívne a zavádzajúcim spôsobom polemizoval o vznesení obvinenia vyšetrovateľom špecializovaného tímu Úradu inšpekčnej služby v právoplatne neskončenej trestnej veci, ktorá nepatrila do pôsobnosti Úradu špeciálnej prokuratúry.

Viac k témam: špeciálny prokurátor, zástupca
Zdroj: Webnoviny.sk – Špeciálny prokurátor Lipšic má nového povereného zástupcu, Kysela nahradil Kuruc © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Veľký prieskum: Slováci podporujú prechod fajčiarov na menej škodlivé produkty

Obyvatelia únie nesúhlasia s európskou politikou v oblasti tabaku. Brusel by mal podľa nich upustiť od nereálnych predstáv o úplnom odstránení nikotínu zo spoločnosti a viac sa otvoriť samotným fajčiarom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *