Home / SLOVENSKO / Prokurátorka zrušila rozhodnutie vyšetrovateľa v súvislosti s bezpečnostnou previerkou Lipšica

Prokurátorka zrušila rozhodnutie vyšetrovateľa v súvislosti s bezpečnostnou previerkou Lipšica

23.8.2021 (Webnoviny.sk) – Prokurátorka bratislavskej krajskej prokuratúry zrušila rozhodnutie vyšetrovateľa vo veci trestného oznámenia Roberta Fica (Smer-SD) v súvislosti s bezpečnostnou previerkou špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica.

Išlo o podozrenie zo zneužívania právomoci verejného činiteľa. Prípad tak znova otvoria. Informovala o tom televízia Joj na svojom spravodajskom webe Noviny.sk.

Vyšetrovateľ rozhodol predčasne

Trestné oznámenie je nasmerované proti ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Milanovi Krajniakovi (Sme rodina) a zodpovednému zástupcovi Národného bezpečnostného úradu, ktorý Lipšicovi pridelil previerky na stupni „prísne tajné“. Rozhodnutie vyšetrovateľa krajská prokuratúra zmietla zo stola, pretože je nezákonné.

Vyšetrovateľ podľa prokuratúry rozhodol predčasne, pretože si nepreveril stav, či minister práce môže pre svojho poradcu požiadať o bezpečnostnú previerku. Krajniak o ňu požiadal pre Lipšica ako pre „poradcu ministra pro bono“, teda bez nároku na odmenu.

Poradca ministra pro bono

Ďalej sa podľa uznesenia prokuratúry vyšetrovateľ nevysporiadal s otázkou, či osoba „poradca ministra pro bono“ bez akéhokoľvek právneho pomeru k ministerstvu vôbec mohla na tomto rezorte pôsobiť a ak áno, či mohla byť osobou určenou na oboznamovanie sa s utajovanými skutočnosťami.

V tejto súvislosti je podľa uznesenia potrebné poukázať na fakt, ktorý nechal policajný vyšetrovateľ bez povšimnutia – že zákon o orgánoch štátnej správy v oblasti sociálnych vecí, nepozná funkciu „poradca ministra pro bono“, teda bez nároku na odmenu a bez akéhokoľvek právneho a zmluvného základu.

Viac k témam: bezpečnostná previerka, špeciálny prokurátor, trestné oznámenie, zneužitie právomoci verejného činiteľa
Zdroj: Webnoviny.sk – Prokurátorka zrušila rozhodnutie vyšetrovateľa v súvislosti s bezpečnostnou previerkou Lipšica © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Smolenický zámok pozýva na ochutnávku exkluzívnej zámockej medoviny

Smolenický zámok pripravuje pre svojich návštevníkov ochutnávku limitovanej Zámockej medoviny, ktorú vyrobilo medovinárstvo Včelovina.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *