Home / SVET / Na gréckom ostrove Eubója vypukol ďalší lesný požiar, bojujú s ním desiatky hasičov

Na gréckom ostrove Eubója vypukol ďalší lesný požiar, bojujú s ním desiatky hasičov

23.8.2021 (Webnoviny.sk) – Na druhom najväčšom gréckom ostrove Eubója vypukol ďalší lesný požiar, ktorého šíreniu napomáha silný vietor. Grécky hasičský zbor tam vyslal požiarnikov i vrtuľníky, pobrežná stráž zase pripravila lode pre prípad evakuácie obyvateľov po mori.

Požiar vypukol na juhu ostrova, neďaleko západného pobrežia. Na boj s plameňmi nasadili 64 hasičov, 26 vozidiel, jeden pozemný tím, deväť vrtuľníkov a jedno hasičské lietadlo. Požiar sa podľa hasičského zboru podarilo dostať pod kontrolu po niekoľkých hodinách.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Rozsiahle lesné požiare v Grécku (fotografie)

Najhoršia sezóna lesných požiarov

Pobrežná stráž mala pre prípadnú evakuáciu prichystaný jeden záchranný čln, jednu súkromnú loď a dva trajekty.

Takmer 300 hasičov, medzi nimi i posily z Rumunska, je stále na mieste veľkého požiaru, ktorý minulý týždeň v pondelok vypukol neďaleko obce Vilia severozápadne od Atén a dostali ho pod kontrolu v piatok. Pre obavy z toho, že by silný vietor mohol znovu rozdúchať plamene, hasiči a dobrovoľníci za asistencie vrtuľníkov a lietadiel cez víkend pracovali na okrajoch spáleného územia, kde hasili malé ohne.

Tohtoročný august, ktorý priniesol jednu z najvážnejších vĺn horúčav v Grécku za ostatné tri desaťročia, sa mení na jednu z najničivejších sezón lesných požiarov v krajine. Naprieč Gréckom denne vypuknú desiatky lesných požiarov.

Za požiarmi môžu byť podpaľači

Pred ohňom, ktorý spálil lesy, poľnohospodársku pôdu, domy a podniky, museli utiecť už tisícky ľudí. Jeden hasič zomrel a najmenej štyria skončili v nemocnici s popáleninami. Najhoršie zasiahnutý bol práve spomenutý ostrov Eubója, kde masívny požiar na severe horel desať dní a zničil desaťtisíce hektárov pôdy. S požiarmi gréckym hasičom pomáhali aj kolegovia zo zahraničia.

Príčiny požiarov v Grécku zatiaľ oficiálne nestanovili, no úrady už zatkli viac ako desiatku ľudí podozrivých z podpaľačstva. Na vyšetrovaní sa podieľa aj špeciálny prokurátor pre prípady organizovaného zločinu.

Intenzívna vlna horúčav a lesných požiarov zasiahla aj iné krajiny v Stredomorí. Oheň zabil najmenej 75 ľudí v Alžírsku a 16 v Turecku. Na juhu Francúzska zase 1 200 hasičov bojuje s veľkým požiarom, ktorý vyhnal z domovov tisícky ľudí, dvoch zabil a 26 v dôsledku neho utrpelo zranenia.

Viac k témam: hasiči, lesné požiare
Zdroj: Webnoviny.sk – Na gréckom ostrove Eubója vypukol ďalší lesný požiar, bojujú s ním desiatky hasičov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajina prijala nový zákon. Dôvodom na prepustenie zo zamestnania môže byť zatajenie príbuzných v Rusku

Nový zákon dáva zamestnávateľom ďalšie dôvody na prepustenie pracovníkov za nedodržiavanie pravidiel firmy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *