Home / SVET / Vatikán potrestal poľského arcibiskupa pre jeho nedbanlivosť v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých

Vatikán potrestal poľského arcibiskupa pre jeho nedbanlivosť v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých

22.8.2021 (Webnoviny.sk) – Poľskí predstavitelia katolíckej cirkvi uviedli, že Vatikán potrestal poľského arcibiskupa na dôchodku Mariana Golebiewského za údajnú nedbanlivosť v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých duchovnými, ktorí pod neho patrili.

Vatikán preskúmal správy o nedbanlivosti

Vroclavská arcidiecéza informovala, že Vatikán preskúmal správy o údajnej nedbanlivosti jej niekdajšieho šéfa. Vyšetrovanie sa týkalo rokov 1996 – 2004, keď Golebiewski stál na čele diecézy v Koszaline, a rokov 2004 – 2013, keď viedol arcidiecézu vo Vroclave.

Golebiewski dostal od cirkvi trest

Vatikán zakázal 83-ročnému Golebiewskému vystupovať na akýchkoľvek verejných náboženských alebo laických ceremóniách a nariadil mu podporiť z vlastných prostriedkov nadáciu, ktorá ochraňuje a podporuje obete sexuálneho zneužívania. Má sa tiež modliť a činiť pokánie.

Svätá stolica dosiaľ potrestala asi desať poľských biskupov a arcibiskupov za zatajovanie prípadov sexuálneho zneužívania mladistvých kňazmi, ktorí pod nich spadali.

Viac k témam: arcibiskup, katolícka cirkev, sexuálne zneužívanie, sexuálny škandál kňazov, trest
Zdroj: Webnoviny.sk – Vatikán potrestal poľského arcibiskupa pre jeho nedbanlivosť v prípadoch sexuálneho zneužívania mladistvých © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Medzinárodný súdny dvor nariadil Izraelu otvoriť viac priechodov pre pomoc smerujúcu do Pásma Gazy

Dve nové predbežné opatrenia vydal v prípade žaloby Juhoafrickej republiky, ktorá obvinila Izrael z genocídy.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *