Home / SVET / Litva viní Bielorusko z narušenia hranice, dôstojníci nelegálne tlačili migrantov do krajiny

Litva viní Bielorusko z narušenia hranice, dôstojníci nelegálne tlačili migrantov do krajiny

19.8.2021 (Webnoviny.sk) – Litva obvinila 12 bieloruských predstaviteľov z ilegálneho vstupu na jej územie, kde sa snažili násilne zatlačiť skupinku 35 migrantov. Pohraničná stráž Bielorusom počas utorňajšieho incidentu opakovane zdôraznila, že narušili štátnu hranicu Litvy. Informoval o tom spravodajský portál BBC.

V doterajšom priebehu tohto kalendárneho roka nelegálne prekročilo hranicu medzi Bieloruskom a Litvou a vstúpilo tak na územie Európskej únie viac ako 4100 migrantov, prevažne Iračanov.

Nárast nastal po sankciách

Nárast takýchto prechodov sa začal v júni po tom, ako Európska únia uvalila sankcie na dlhoročného bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka.

Spomenuté sankcie predstavovali reakciu na zásah Bieloruska proti demonštrantom a zatknutie disidentského novinára Ramana Prataseviča, ktorému predchádzalo odklonenie letu spoločnosti Ryanair, pôvodne smerujúceho do Vilniusu, na letisko v bieloruskej metropole Minsk.

Litva a jej spojenci obvinili Bielorusko, že ako odvetu za sankcie posiela cez hranice do EÚ migrantov z Blízkeho východu. Minsk však toto tvrdenie odmietol.

Solidaritu vyjadrili i ďalším

Ministri vnútra európskej dvadsaťsedmičky na stredajšom mimoriadnom zasadnutí vyjadrili solidaritu nielen s Litvou, ale aj Lotyšskom a Poľskom, ktoré taktiež zasiahol príliv migrantov.

Podľa námestníka poľského ministra zahraničných vecí Pawla Jabloňského čelí Poľsko situácii porovnateľnej s Litvou a naznačil, že je to v podaní Bieloruska „organizovaná akcia“.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová odsúdila konanie bieloruského prezidenta Lukašenka, ktorý podľa nej využíva utečencov na „oslabenie bezpečnosti“ a vyvíjanie nátlaku na EÚ.

Viac k témam: Bielorusko, migranti, sankcie proti Bielorusku
Zdroj: Webnoviny.sk – Litva viní Bielorusko z narušenia hranice, dôstojníci nelegálne tlačili migrantov do krajiny © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Pre meškanie pomoci Ukrajine môžu mať rakety ATACMS slabší účinok, Rusi sa zrejme na ne pripravili

Novšie modely ATACMS majú maximálny dolet približne 300 kilometrov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *