Home / EKONOMIKA / Počet zamestnaných Slovákov vlani klesol o 2,6 percenta, o prácu prišli častejšie muži

Počet zamestnaných Slovákov vlani klesol o 2,6 percenta, o prácu prišli častejšie muži

19.8.2021 (Webnoviny.sk) – Vo vlaňajšom pandemickom roku klesol počet pracujúcich na Slovensku o 2,6 %. O prácu pritom viac prichádzali muži ako ženy.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Uvádza sa to v komentári Rady pre rozpočtovú zodpovednosť (RRZ). Najčastejšie prácu strácali mladí ľudia vo veku do 25 rokov.

Rodičia ostali doma s deťmi

Okrem poklesu zamestnanosti bol minulý rok špecifický aj významným výpadkom pracovných príjmov. Pre zatvorené základné a materské školy boli rodičia nútení zostať doma s deťmi.

Ďalším dôvodom absencie na pracovisku bola povinná karanténa pozitívne testovaných osôb alebo ich blízkych kontaktov. Ako sa konštatuje v komentári, počas vlaňajška klesol pracovný príjem aj u tých zamestnancov, ktorí museli ostať doma pre prekážku na strane zamestnávateľa.

Stúpol priemerný príjem

„V najkritickejšom máji 2020 klesol medziročne príjem 43 % pracujúcim, čo je významný nárast v porovnaní s rokom 2019, keď sa zníženie príjmu týkalo 26 % pracujúcich,“ upozorňuje RRZ.

Aj napriek negatívnemu ekonomickému vývoju, priemerný disponibilný príjem pracujúcich v porovnaní s minulým rokom stúpol. Výpadok v pracovnom príjme kompenzovali hlavne nemocenské dávky. Najviac boli kompenzované príjmy osôb vo veku 26 až 40 rokov.

Pandémia neovplyvnila disponibilné príjmy osôb mimo pracovného trhu. Ich príjmy stúpli o 5,4 %. Disponibilné príjmy starobných dôchodcov vlani vzrástli o 1,4 %.

Viac k témam: COVID-19, Ekonomické dopady koronavírusu, Koronavírus, počet pracujúcich, zamestnanie
Zdroj: Webnoviny.sk – Počet zamestnaných Slovákov vlani klesol o 2,6 percenta, o prácu prišli častejšie muži © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *