Home / SVET / Veľký lesný požiar vyčína severozápadne od Atén, hasiči s ním bojujú už tretí deň

Veľký lesný požiar vyčína severozápadne od Atén, hasiči s ním bojujú už tretí deň

18.8.2021 (Webnoviny.sk) – Veľký lesný požiar, ktorý horí severozápadne od gréckej metropoly Atény, už tretí deň pustoší rozsiahle plochy borovicového lesa. S plameňmi aj v stredu bojovali stovky hasičov s podporou lietadiel a helikoptér zhadzujúcich vodu.

Požiar v oblasti Vilia vypukol v pondelok krátko po tom, ako sa juhozápadne od Atén rozhorel iný lesný požiar. Niekoľko dedín a neďaleký domov dôchodcov dostali príkaz na evakuáciu.

Tento mesiac zasiahli Grécko stovky lesných požiarov. K ich šíreniu prispievajú vyprahnuté lesy a kroviny v dôsledku najsilnejších horúčav, akým krajina čelila za posledné dekády.

Požiare vyčerpali hasičské kapacity, čo viedlo grécku vládu k žiadosti o medzinárodnú pomoc, aj prostredníctvom systému núdzovej reakcie Európskej únie. Približne dve desiatky európskych a blízkovýchodných krajín vrátane Slovenska reagovali vyslaním lietadiel, vrtuľníkov, vozidiel a stoviek hasičov.

Na satelitných záberoch z utorka, ktoré na Twitteri zverejnilo oddelenie Európskej komisie pre obranný priemysel a vesmír, vidieť, ako sa obrovský dym z požiaru v oblasti Vilia tiahne stovky kilometrov na juh po celej dĺžke Peloponézu.

Viac k témam: evakuácia, hasiči, lesné požiare, požiare v Grécku
Zdroj: Webnoviny.sk – Veľký lesný požiar vyčína severozápadne od Atén, hasiči s ním bojujú už tretí deň © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Rusi pri útokoch na dedinu Očeretyne používajú aj chemické zbrane, tvrdí hovorca ukrajinskej skupiny síl

Dedina leží približne 50 kilometrov južne od mesta Časiv Jar.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *