Home / SLOVENSKO / Neutekáme z Afganistanu, ostávame pomáhať

Neutekáme z Afganistanu, ostávame pomáhať

17.8.2021 (Webnoviny.sk) – Celý svet s hrôzou sleduje situáciu v Afganistane. Zahraničná podpora z Afganistanu sa postupne sťahuje, evakuujú sa pracovníci z ambasád mnohých krajín. Tisícky obyvateľov sa zúfalo snažia opustiť krajinu. UNICEF neuteká, ostáva pomáhať.

Afganistan je už roky jedným z najnebezpečnejších miest na zemi pre deti. V posledných týždňoch s však situácia stala pre ne ešte zúfalejšou:

Od začiatku roku 2021 prišlo o život viac ako 552 detí a 1400 bolo zranených.
Viac ako 18 miliónov ľudí je odkázaných na humanitárnu pomoc – 10 miliónov sú deti.
Viac ako 390 000 ľudí je vnútorne vysídlených (viac ako polovica z nich sú deti).
Viac ako 12 miliónov ľudí je vystavených potravinovej neistote.
4 milióny detí nemôžu chodiť do školy.
Násilie sa stupňuje, deti sú verbované do ozbrojených skupín.

Afganistan čelí trojnásobnej kríze: eskalujúce násilie, pandémia COVID-19, sucho.

V Afganistane pomáhame už 65 rokov

Máme zastúpenie vo všetkých regiónoch krajiny. UNICEF pomáha pred, počas aj po krízach. V Afganistane pôsobíme už 65 rokov. Keď ostatní odchádzajú, my ostávame.

Za taký dlhý čas sme si tu vybudovali vzťahy a dôveru všetkých partnerov. Máme 11 pobočiek po celej krajine a spolupracovníkov, ktorí nám pomáhajú doručovať nevyhnutné potreby pre záchranu ľudských životov.

Kábul, 14. augusta 2021 – Na strednej škole Peer Mohammad Kakar v Kábule boli postavené štyri stany UINCEF, ktoré poskytujú deťom psychosociálnu podporu a rekreačné aktivity uprostred nepokojov. Do stanov prichádzajú aj mobilné zdravotnícke tímy, ktoré poskytujú predpôrodnú a popôrodnú starostlivosť mamičkám a novorodencom, výživové a očkovacie služby.

400 rodín, ktoré museli opustiť svoje domovy, pretože viac neboli bezpečné, býva dočasne v budove školy. UNICEF pre ich deti pripravil miesto na hranie, aby nachvíľu zabudli na hrôzy, ktorým čelí ich krajina.

UNICEF ostáva

Ostávame na mieste a pomáhame predovšetkým ženám a deťom.
Ak by sa boje stupňovali a naše tímy by boli ohrozené, je možné, že budú premiestnené, ale naďalej budú poskytovať kritickú podporu prostredníctvom siete partnerov. Ak aj naše tímy budú dočasne relokované, vrátia sa do terénu, akonáhle to situácia umožní.
Pomoc UNICEFu v Afganistane má mnoho podôb. Distribuuje hygienické potreby, zabezpečuje pitnú vodu, poskytuje výživu pre akútne podvyživené deti, zabezpečuje očkovania. Tento týždeň v niekoľkých táboroch pre vysídlených UNICEF vybudoval pre deti výživové a vakcinačné centrá a taktiež miesta, kde sa deti môžu aj počas tejto vážnej situácie pohrať.

Situácia v krajine je veľmi vážna, milióny detí potrebujú pomoc.

Môžete sa pridať aj VY. Pomôžete UNICEFu pokračovať v Afganistane aj naďalej.

Stačí poslať SMS s textom Afganistan na číslo 844. 1 SMS = 3 €.

Ďakujeme každému z Vás

O UNICEFe

UNICEF pracuje na tých najvzdialenejších miestach sveta, aby pomohol deťom v núdzi. Pôsobí vo viac ako 190 krajinách, pracuje pre každé dieťa, aby vytvoril lepší svet pre všetkých.

www.unicef.sk

Informačný servis

Viac k témam: Afganistan
Zdroj: Webnoviny.sk – Neutekáme z Afganistanu, ostávame pomáhať © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cyklista neprežil zrážku s autom medzi Skalicou a Holíčom, polícia apeluje na používanie reflexných prvkov (foto)

Starší muž zraneniam na mieste podľahol.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *