Home / EKONOMIKA / Zrušenie stropu na výpočet sociálnych odvodov je pre poľnohospodárov a potravinárov neprijateľné

Zrušenie stropu na výpočet sociálnych odvodov je pre poľnohospodárov a potravinárov neprijateľné

17.8.2021 (Webnoviny.sk) – Zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet sociálnych odvodov je pre Slovenskú poľnohospodársku a potravinársku komoru (SPPK) neakceptovateľné.

SPPK to uviedla v zásadnej pripomienke k návrhu novely zákona o sociálnom poistení. Takýto krok by bol podľa komory v rozpore s programovým vyhlásením vlády.

Zvýši sa odvodové zaťaženie

Súčasná vláda sa totiž podľa SPPK zaviazala, že pre podnikanie bude vytvárať priaznivé podmienky a zásadne zjednoduší daňový a odvodový systém.

„Sme toho názoru, že zrušenie maximálneho vymeriavacieho základu pre výpočet sociálneho poistenia zvýši daňovo-odvodové zaťaženie,“ odkázala SPPK ministrovi práce a sociálnych vecí Milanovi Krajniakovi (Sme rodina).

Maximálny mesačný vymeriavací základ je podľa komory už aj v súčasnosti nastavený príliš vysoko, a to na úrovni 7-násobku priemernej mzdy na Slovensku.

Vidia rozpor s ústavou

Ak sa tento strop zruší, osoby s vysokými príjmami budú podľa SPPK platiť mimoriadne vysoké odvody bez primeranej miery náhrady.

„Zvýšenie maximálneho vymeriavacieho základu na výpočet nemocenských dávok a dávok v nezamestnanosti na 2,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku nepovažujeme za adekvátnu protihodnotu,“ uviedla komora.

Zrušenie stropov na platenie sociálnych odvodov je podľa komory v rozpore s Ústavou SR. „Nie je možné, aby zamestnanec a zamestnávateľ platili sociálne odvody z plnej výšky platu a výška dávok zostala limitovaná a vypočítavala sa z 2,5-násobku priemernej mzdy,“ dodala SPPK.

Dotkne sa to desiatok tisíc ľudí

Maximálny vymeriavací základ na platenie poistného na sociálne poistenie sa má zrušiť. Podľa štátneho tajomníka ministerstva práce a sociálnych vecí Borisa Ažaltoviča sa to negatívne dotkne menej ako 50-tisíc ľudí zarábajúcich viac ako 7-násobok priemernej mzdy na Slovensku.

Tento krok chce rezort práce kompenzovať tým, že sa zvýši maximálny vymeriavací základ na výpočet nemocenských dávok a dávok v nezamestnanosti zo súčasného 2-násobku na 2,5-násobok priemernej mzdy na Slovensku.

Zrušenie stropov na platenie sociálnych odvodov je súčasťou návrhu novely zákona o sociálnom poistení, ktorý rezort práce predložil do pripomienkového konania.

Viac k témam: maximálny vymeriavací základ, sociálne odvody, zákon o sociálnom poistení
Zdroj: Webnoviny.sk – Zrušenie stropu na výpočet sociálnych odvodov je pre poľnohospodárov a potravinárov neprijateľné © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ministerstvo hospodárstva poskytlo štátu takmer 400 mil. eur, najviac peňazí smerovalo do Bratislavského kraja

Štátnu pomoc ad hoc dostalo od ministerstva hospodárstva päť príjemcov, mierne prekročila 25 mil. eur.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *