Home / šport / Ostatné športy / Českí basketbalisti po olympiáde v Tokiu vyšli s pravdou von, boli v karanténe pre koronavírus

Českí basketbalisti po olympiáde v Tokiu vyšli s pravdou von, boli v karanténe pre koronavírus

16.8.2021 (Webnoviny.sk) – Dopredu sa na to nechceli vyhovárať, ale napokon všetko odtajnili. Českí basketbalisti si počas olympijských hier v Tokiu prešli povinnou karanténou v súvislosti s koronavírusom. Prišli tým o dva dni tréningu a jednu videoporadu. Dôvodom bol pozitívny test Američana v českých službách Blaka Schilba po úvodnom zápase a triumfe nad Iránom.

„Schilb bol pozitívny ešte v Kanade počas predolympijskej kvalifikácie. Potom nasledovalo sedem negatívnych testov a odchod do Tokia. Tam sa stal hrdinom víťazného zápasu s Iránom, ale po ňom mu vyšiel pozitívny antigénový aj PCR test. Všetci hráči museli ísť do izolácie ako jeho blízke kontakty. Pritom potvrdzovací PCR test mal Schilb negatívny a aj Japonci uznali, že je neinfekčný a nepredstavuje riziko pre spoluhráčov či súperov,“ vysvetlil manažér českej basketbalovej reprezentácie Michal Šob na webe iDnes.cz.

Hráči sa zomkli

Podľa neho v prípade 37-ročného krídelníka išlo o dodatkové vyplavenie zvyškov vírusu z nákazy v Kanade a citlivý japonský test ich zachytil. Bol to zrejme následok pozápasovej záťaže a časového posunu.

„Dva dni boli títo dvojmetroví chlapi na šiestich metroch štvorcových bez možnosti regenerácie a tréningu. Zomkli sa však a zápas proti Francúzom zvládli s vztýčenou hlavou,“ doplnil Šob.

Bez negatívneho ovplyvnenia

„Negatívne nás to ovplyvnilo, ale neplakali sme. Ukázali sme tímovú silu,“ podotkol izraelský tréner českej reprezentácie Ronen Ginzburg.

Za hráčov sa k situácii na tlačovej konferencii v Prahe vyjadril Lukáš Palyza: „Po jedinom tréningu sme si povedali, že zabojujeme a ovplyvníme to, čo môžeme ovplyvniť. Všetci sme sa nastavili tak, ako keby sa nič nedialo. Nechceli sme o tom priamo na mieste informovať, aby to nevyznelo ako výhovorka v prípade prehier.“

Prehrali s Francúzmi i Američanmi

Česi po triumfe nad hráčmi Iránu (84:78) skutočne prehrali ďalšie dva zápasy s vysokými favoritmi Francúzmi (77:97) a Američanmi (84:119) a s olympijským turnajom sa rozlúčili už po základnej skupine.

V ich prípade však platilo, že už postup medzi 12 najlepších tímov pod piatimi kruhmi bol veľkým českým víťazstvom. Francúzi a Američania sa neskôr stretli vo finále a americký výber hráčov z NBA triumfoval 87:82.

Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu, NBA
Zdroj: Webnoviny.sk – Českí basketbalisti po olympiáde v Tokiu vyšli s pravdou von, boli v karanténe pre koronavírus © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Cesta k zmenšeniu priepasti medzi Slovenskom a florbalovými veľmocami bude náročná, tvrdí reprezentačný kouč Jedlička

Michala Jedličku potešilo 5. miesto ženskej reprezentácie na minuloročných MS vo florbale v Singapure.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *