Home / EKONOMIKA / Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre sa dočkajú ďalšej pomoci, záchranné laso hodili i výletným lodiam

Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre sa dočkajú ďalšej pomoci, záchranné laso hodili i výletným lodiam

16.8.2021 (Webnoviny.sk) – Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre budú môcť žiadať o finančnú pomoc na zmiernenie vplyvov pandémie koronavírusu aj za mesiace apríl a máj 2021. Ministerstvo dopravy a výstavby SR (MDV) od utorka 17. augusta predlžuje doterajšie oprávnené obdobie pre podporu odvetvia od 1. apríla 2020 do 31. marca tohto roka o ďalšie dva mesiace.

Ako informovala v pondelok štátna tajomníčka ministerstva dopravy Katarína Bruncková na brífingu, ide už o tretiu etapu pomoci pre cestovný ruch v rámci schémy de minimis pre malé a stredné podniky. Nárok na príspevok budú mať po novom aj prevádzkovatelia výletných lodí.

Peniaze majú aj na ďalšie mesiace

„Prevádzky boli zatvorené ešte aj v apríli a máji tohto roku, avšak schéma nepokrývala tieto mesiace, ktoré boli kľúčové. Po dohode s ministerstvom financií predlžujeme poskytnutie pomoci aj za tieto dva mesiace s tým, že už zajtra (v utorok) žiadatelia môžu online podávať žiadosti na pomoc,“ povedala Bruncková s tým, že podmienky v podstate zostávajú zachované, ako boli za predchádzajúce etapy.

Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu

Základnou podmienkou pre získanie pomoci je pokles tržieb aspoň o 40 percent v porovnaní s rokom 2019, resp. 2020. „Stále zostáva dostatok peňazí, aby sme mohli prevádzkam pomáhať prípadne aj do ďalších mesiacov, ak by nebodaj nastali nejaké obmedzenia,“ poznamenala Bruncková.

Vybavili tisíce žiadostí

Ministerstvo v rámci pomoci de minimis s celkovým objemom 220 miliónov eur a s limitom 200-tisíc eur na žiadateľa doteraz vybavilo viac ako 13-tisíc žiadostí a vyplatilo vyše 111 miliónov eur.

Vo veľkej schéme pomoci s objemom 37 miliónov eur a limitom jeden milión eur na subjekt, vyhlásenej v závere júna, rezort zatiaľ prijal 124 žiadostí v celkovom objeme 10 miliónov eur. Z toho je už v procese vyplácania 17 žiadostí v objeme 3,5 milióna eur a asi sto žiadostí je v procese vybavovania.

„Čo sa týka veľkej schémy, niektorí prevádzkovatelia ako by nepochopili, že je určená pre veľké podniky a uplatňujú si žiadosti na veľmi malé sumy na túto schému, čo ale nie je vhodné ani dobré. Proces vyhodnocovania je úplne iný ako v schéme de minimis,“ upozornila Bruncková.

Viac k témam: cestovný ruch, Ekonomické dopady koronavírusu, finančná pomoc
Zdroj: Webnoviny.sk – Podnikatelia v cestovnom ruchu a gastre sa dočkajú ďalšej pomoci, záchranné laso hodili i výletným lodiam © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Do projektu Právo na prvé zamestnanie sa zapojili desiatky zamestnávateľov, nových pracovníkov školia takmer bezplatne

Projektom podľa ministra Tomáša cielia najmä na mladých ľudí, ktorý skončili strednú alebo vysokú školu.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *