Home / EKONOMIKA / Zdravotníctvo / Pandemický rok zasiahol aj kúpeľnú liečbu, počet klientov v kúpeľoch výrazne klesol

Pandemický rok zasiahol aj kúpeľnú liečbu, počet klientov v kúpeľoch výrazne klesol

14.8.2021 (Webnoviny.sk) – Pandemický rok 2020 výrazne zasiahol aj kúpeľnú liečbu na Slovensku. V porovnaní s rokom 2019 klesol počet klientov v slovenských kúpeľoch o 40 %. Dospelí pacienti sa liečili najmä s chorobami pohybového ústrojenstva, deti a mladiství s netuberkulóznymi chorobami dýchacích ciest. Informovalo o tom Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI).

Liečebný pobyt v slovenských kúpeľoch ukončilo vlani takmer 111-tisíc pacientov, čo bolo o 75-tisíc menej ako v roku 2019. Počet odliečených osôb s trvalým pobytom na Slovensku poklesol o 34 % a počet osôb bez trvalého pobytu dokonca o 72 %. V roku 2020 uhradili zdravotné poisťovne liečebný pobyt 52 % slovenským pacientom, zvyšných 48 % pacientov si pobyt platili sami. V porovnaní s rokom 2019 sa znížil najmä počet pobytov samoplatcov, pobyty hradené poisťovňou klesli miernejšie.

Viac o téme: Koronavírus

Dospelým osobám s trvalým pobytom na Slovensku bola kúpeľná liečba najčastejšie indikovaná pre choroby pohybového ústrojenstva, ktoré tvorili 71 %. Nasledovali netuberkulózne choroby dýchacích ciest a choroby obehového ústrojenstva. Pri detských pacientoch dominovali liečenia pre netuberkulózne choroby dýchacích ciest, ďalej choroby pohybového ústrojenstva a nervové choroby.

Tretina pacientov strávila v kúpeľnej starostlivosti štyri až sedem dní a väčšina z nich boli samoplatcovia s trvalým pobytom na Slovensku. Pobyty s dĺžkou trvania 22 až 28 dní boli druhé najčastejšie, za nimi nasledovali pobyty trvajúce 15 až 21 dní. Klienti bez trvalého pobytu na Slovensku, ktorí absolvovali pobyt v slovenských kúpeľoch, pochádzali predovšetkým z Česka a Nemecka, zriedkavejšie z Rakúska, Ruska, Litvy, Poľska a Ukrajiny.

Viac k témam: covid, COVID-19, Koronavírus, kúpele
Zdroj: Webnoviny.sk – Pandemický rok zasiahol aj kúpeľnú liečbu, počet klientov v kúpeľoch výrazne klesol © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Budeme mať vážny problém, ak nepodporíme požiadavky zdravotníkov na zvyšovanie platov, varuje Čaputová

Minister Lengvarský prezidentke predostrel návrh na zvýšenie platov zdravotníckemu personálu ako aj lekárom a zdravotným sestrám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *