Home / SLOVENSKO / Proces s Kočnerom v kauze motákov odročili na október, súd zváži predvolanie bývalého šéfa NAKA (video+foto)

Proces s Kočnerom v kauze motákov odročili na október, súd zváži predvolanie bývalého šéfa NAKA (video+foto)

11.8.2021 (Webnoviny.sk) –
aktualizované 11. augusta 11:43

Senát Okresného súdu Bratislava I po vypočutí ďalších dôkazov v kauze motákov Mariana Kočnera odročil proces na 27. októbra.

Senát zároveň zváži predvolanie bývalého riaditeľa Národnej kriminálnej agentúry Branislava Zuriana a tiež opätovne predvolá advokáta Andreja Šabíka, ktorý mal motáky z väzenia vynášať.

Znalecký posudok, ktorý sa v stredu v tejto veci čítal na súde, potvrdil, že motáky, ktoré polícii poskytol Peter Tóth, skutočne písal Marian Kočner. Ten bol počas pojednávania v sále prítomný. Okrem znaleckého posudku na ňom odzneli aj samotné motáky a ďalšie listinné dôkazy.

Závery posudku považuje za irelevantné

Obhajca Mariana Kočnera Michal Mandzák spresnil, prečo obhajoba žiada predvolanie Zuriana ako svedka. „Týždenník Plus 7 dní s ním zverejnil rozhovor, v ktorom sa tento svedok mal vyjadriť, že tieto motáky mali byť odovzdané jemu a že ide o spôsob zabezpečenia dôkazu,“ povedal Mandzák. K záverom znaleckého posudku, ktorý má potvrdzovať autenticitu motákov ako diela Mariana Kočnera, uviedol, že ich považuje za irelevantné.

„Obsah motákov nič nevypovedá v predmete skutku. Predmetom skutku nie je falšovanie, ale navádzanie svedka Osuského,“ uzavrel Mandzák.

Podľa zastupujúceho prokurátora Ronalda Kutiša bol záver znaleckého posudku jednoznačný, a síce, že Marian Kočner motáky skutočne napísal. V stredu na súde prezentované telefonáty, ktoré sa počas pojednávania púšťali, objasnili podľa neho ďalšie veci. „Potvrdili okolnosti, ktoré uvádzal svedok Peter Tóth k šifrovanej komunikácii medzi ním a obžalovaným,“ doplnil Kutiš.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Súdny proces v kauze motákov Mariana Kočnera (fotografie)

Stretnutie sa nekonalo

Podľa obžaloby v období od júla do septembra 2018 poslal Marian Kočner z väzby, kde bol umiestnený pre kauzu televíznych zmeniek, prostredníctvom advokáta Andreja Šabíka list bývalému príslušníkovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Petrovi Tóthovi.

V ňom ho žiadal, aby presvedčil osobu menom Roman Osuský, aby vo veci zmeniek vypovedal. Mal konkrétne uviesť, že ako príslušník SIS už v roku 2000 vedel o existencii miliónových zmeniek. Stretnutie Tótha a Osuského sa však nakoniec nekonalo.

Kočner sa cíti byť nevinný

Marian Kočner sa podľa obžaloby týmto dopustil trestného činu marenia spravodlivosti. Obhajca obžalovaného Michal Mandzák však pripomenul, že súd na júnovom verejnom zasadnutí zmenil kvalifikáciu skutku na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Obžaloba túto zmenu podľa neho nereflektuje, čo neumožňuje efektívne vykonávať obhajobu.

Samotný Marian Kočner sa v tejto veci cíti byť nevinný. Povedal to počas utorkového pojednávania, na ktorom vypovedal aj Peter Tóth, kamarát Mariana Kočnera Jozef Dučák a jeden z jeho advokátov Marek Para. Advokát Šabík sa z pojednávania ospravedlnil pre dovolenku v zahraničí.

V prípade, ak sa vám nezobrazil zdieľaný obsah nad týmto textom kliknite sem

Viac k témam: motáky, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Proces s Kočnerom v kauze motákov odročili na október, súd zváži predvolanie bývalého šéfa NAKA (video+foto) © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Krajskí prokurátori si prebrali prípady Špecializovaného trestného súdu

Závažné zistenia podľa neho vychádzajú z infožiadosti, ktorú podal, pretože Žilinka odmietal povedať, čo bude s agendou a prokurátormi zo zaniknutej špeciálnej prokuratúry.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *