Home / SLOVENSKO / Súd rozhoduje o väzbe pre štvoricu obvinených v kauze Mýtnik III, prokurátor sa obáva ovplyvňovania svedkov

Súd rozhoduje o väzbe pre štvoricu obvinených v kauze Mýtnik III, prokurátor sa obáva ovplyvňovania svedkov

7.8.2021 (Webnoviny.sk) – Policajné eskorty v sobotu priviezli na Špecializovaný trestný súd do Pezinka štvoricu obvinených v kauze známej ako Mýtnik III. Sudca pre prípravné konanie má totiž v sobotu na návrh prokurátora rozhodnúť o ich väzobnom stíhaní.

Rozhodovanie sa má týkať bývalého štátneho tajomníka rezortu financií Radka Kuruca, bývalého viceprezidenta finančnej správy Daniela Čecha, riaditeľky odboru právnych služieb finančnej správy Denisy Ž. a bývalej riaditeľky odboru verejného obstarávania finančnej správy Kornélie Č.

Obvineniu čelí osem osôb

Dôvodom návrhu na väzbu je podľa prokuratúry obava z možného ovplyvňovania svedkov.

V kauze Mýtnik III vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) celkovo vzniesol obvinenie voči ôsmim osobám. Obvinenia sa týkajú korupčnej trestnej činnosti, ktorá bola spáchaná štyrmi rôznymi skutkami.

Niektorí spolupracujú s políciou

Voči dvom osobám vzniesli obvinenie pre trestný čin podplácania, voči ďalším šiestim pre trestný čin prijímania úplatku. Medzi obvinenými je aj podnikateľ Miroslav Výboh, ktorý je v zahraničí a bývalá šéfka finančnej správy Lenka Wittenbergerová, ktorá sa priznala k trestnej činnosti a bola prepustená z policajného zadržania. Predchodca Lenky Wittenbergerovej František Imrecze a podnikateľ Michal Suchoba spolupracujú s políciou.

Daniela Čecha pôvodne zadržali ešte v rámci policajnej akcie Judáš. Sudca Špecializovaného trestného súdu v jeho prípade v apríli tohto roku schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a obvineným.

Čech dostal aj peňažný trest

Bývalý viceprezident finančnej správy totiž čelil obvineniu z prijímania úplatku. Súd uznal obvineného za vinného za to, že prevzal úplatok v celkovej výške 14-tisíc eur, čím spáchal zločin prijímania úplatku.

Odsúdili ho na trest odňatia slobody na tri roky s podmienečným odkladom na štyri roky s probačným dohľadom. Súd vymeral Danielovi Čechovi aj peňažný trest vo výške 30-tisíc eur, ktorý, ak by nebol zaplatený, tak si obvinený odpyká náhradný trest vo výmere jedného roka.

Viac k témam: akcia „Mýtnik III“, súdy
Zdroj: Webnoviny.sk – Súd rozhoduje o väzbe pre štvoricu obvinených v kauze Mýtnik III, prokurátor sa obáva ovplyvňovania svedkov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Piešťany sa zatrasú. Od smiechu

Známy slovenský herec Jozef Vajda sa chystá oživiť kúpeľné mesto Piešťany humorom a smiechom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *