Home / EKONOMIKA / Krajniakovo ministerstvo rozbehlo dotácie na detské ihriská bez zmluvy, problematická je aj ich cena

Krajniakovo ministerstvo rozbehlo dotácie na detské ihriská bez zmluvy, problematická je aj ich cena

6.8.2021 (Webnoviny.sk) – Dotácie na detské ihriská Rodinka rozbehlo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny Slovenskej republiky bez zmluvy. Konštatuje to Transparency International Slovensko (TIS) na svojom profile na sociálnej sieti.

Problematická má byť aj ich cena. Zámer ministerstva vybudovať sto nových bezbariérových ihrísk oznámil minister práce Milan Krajniak (Sme rodina) 1. júna vo Veľkej Pake (okr. Dunajská Streda), kde má jedno z nich vyrásť.

Vizualizácia od akademického sochára

Prezentoval pritom aj ich vizualizáciu od akademického sochára Jozefa Kliského. Ako zdôraznila TIS, zmluvu na vytvorenie návrhov ihrísk s ním však ministerstvo uzatvorilo až o päť týždňov neskôr, a to 9. júla. Na webe ministerstva s ním nie je zverejnená ani žiadna objednávka či faktúra.

„Zaujímali sme sa, ako je možné, že šéf hnutia Boris Kollár a minister Krajniak prezentovali vizuál ihrísk skôr, ako si ho rezort vôbec objednal a zazmluvnil. Takýto postup by mohol byť v rozpore so zákonom. Ministerstvo nám pre dovolenky odpovedalo až po troch týždňoch,“ uviedla TIS s tým, že podľa ministerstva k plneniu pred účinnosťou zmluvy nedošlo, keďže obrázky prezentované na tlačovej konferencii boli len „ukážkou práce akademického sochára Jozefa Kliského.“

Oznámili aj prvých úspešných žiadateľov

Organizácia ďalej poukazuje na to, že na tlačovej konferencii ministerstvo oznámilo aj prvých 63 úspešných žiadateľov o dotácie na ihriská za úvodných 2,7 milióna eur. Tie ešte v júni dostali od ministerstva katalóg hracích prvkov, z ktorých si ihrisko majú zostaviť.

„Dokument obsahuje rovnakú vizualizáciu ihriska, ako prezentovali Kollár s Krajniakom na tlačovke a ďalších 11 prvkov ako preliezkové lode NINA a PINTA, fitdráhy či hojdacie hniezda. Väčšinu z nich Kliský ponúka aj v katalógu na svojom webe a v uplynulých rokoch ich realizoval aj vo viacerých obciach po Slovensku,“ pokračovala TIS.

Nevidia pridanú hodnotu

Vysvetlili, že za návrh, výrobu, dodanie a montáže menších obecných ihrísk mu platili od päť do deväťtisíc eur aj s DPH. V prípade preliezok pre ministerskú dotačnú schému má sochár len za dokumentáciu zinkasovať až 125-tisíc eur bez DPH.

Podľa TIS nie je z odpovedí rezortu práce zrejmé, v čom presne spočíva pridaná hodnota návrhov pre ministerstvo. Ministerstvo argumentuje ale tým, že akademický sochár „pripravil originálny návrh diela úžitkového umenia, rodinného inkluzívneho areálu s jedenástimi prvkami, a poskytol výhradnú neobmedzenú licenciu na neobmedzený čas“.

Odcitovali pasáž zo zmluvy

Otázne je však podľa TIS, na čo je ministerstvu výhradná licencia na preliezky, ktorých obdoby už dnes po rôznych kútoch Slovenska stoja a autor ich naďalej ponúka aj vo svojom katalógu.

„Rezort nevysvetlil ani to, na základe čoho zákazku pridelili práve Kliskému a prečo autora návrhov neskúsili vybrať v súťaži. Odcitovali iba pasáž priamo zo zmluvy, že vzhľadom na to, že ide o dielo úžitkového umenia podľa autorského zákona, zákazka nepresiahla zákonný limit pre verejné obstarávanie. Na naše otázky napriek prísľubu neodpovedal ani Kliský,“ uzavrela Transparency International Slovensko.

Viac k témam: detské ihrisko, dotácie
Zdroj: Webnoviny.sk – Krajniakovo ministerstvo rozbehlo dotácie na detské ihriská bez zmluvy, problematická je aj ich cena © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Prijímanie vysokokvalifikovaných zamestnancov z cudziny sa zjednoduší, vychádza to z novely zákona

Novela zákona o pobyte cudzincov sa posúva do druhého čítania.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *