Home / SLOVENSKO / Bývalému vojakovi údajne nedovolili vstúpiť do budovy ministerstva obrany, video však bolo vymyslené

Bývalému vojakovi údajne nedovolili vstúpiť do budovy ministerstva obrany, video však bolo vymyslené

5.8.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo obrany SR (MO SR) upozorňuje na nepravdivé video o tom, že príslušníci Vojenskej polície odmietli jeho kamarátovi a bývalému profesionálnemu vojakovi vstúpiť do objektu ministerstva obrany.

Podľa videa sa domáhal ošetrenia u zubného lekára v poliklinike rezortu obrany, pričom vojenskí policajti mu to neumožnili z dôvodu, že nepredložil potvrdenie o očkovaní alebo negatívny test na ochorenie COVID-19. Rezort obrany udalosť preveril a zistil, že sa incident nikdy nestal.

Autor sa ospravedlnil

Nepravdivé video užívateľa pod menom Filip Pavlík sa šírilo od 12. júla na sociálnej sieti aj vďaka približne 1 500 zdieľaniam. V tlačovej správe o tom informovala hovorkyňa MO SR Martina Kovaľ Kakaščíková.

Autor video zo sociálnej siete zmazal a Vojenskej polícii poslal ospravedlnenie. Uvádzal v ňom napríklad aj to, že nechce prispievať k šíreniu neoverených informácií.

„Ak vznikne podozrenie, že príslušníkovi ozbrojených síl nie je umožnené zdravotné ošetrenie, je našou povinnosťou ho preveriť. Rovnako tak preverujeme všetky príspevky, ktoré sa v drvivej väčšine ukážu ako nepravdivé. Šírenie takýchto informácií má svoj právny rámec, ktorý si zrejme tieto osoby neuvedomujú,” povedal riaditeľ Vojenskej polície Valentín Cebo.

K videu sa vyjadril aj minister

Minister obrany Jaroslav Naď (OĽaNO) vzhľadom na masívne zdieľanie príspevku apeloval na zodpovedný prístup verejnosti k informáciám – overovanie tvrdení a ich zdrojov.

„Sociálne siete sú obrovským priestorom, ktorý dáva možnosti na ovplyvňovanie verejnej mienky. Nie je správne, ak hocikto môže napísať hocičo bez toho, aby jeho tvrdenia neboli pravdivé,“ povedal na margo nepravdivého videa Naď.

Autor videa na svojom profile vystupuje ako skúsený vojak, profesionál, výsadkár, vojnový veterán s rokmi odslúženými v službe vlasti a jeden zo zakladateľov 5. pluku špeciálneho určenia. Ako však zdôraznil rezort obrany, v skutočnosti profesionálnym vojakom nikdy nebol.

Viac k témam: COVID-19, vojak, vojenská polícia
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalému vojakovi údajne nedovolili vstúpiť do budovy ministerstva obrany, video však bolo vymyslené © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *