Home / šport / Ostatné športy / Poliak Urbas žiada otestovanie striebornej šprintérky Mbomovej z olympiády v Tokiu, má mať parametre 18-ročného chlapca

Poliak Urbas žiada otestovanie striebornej šprintérky Mbomovej z olympiády v Tokiu, má mať parametre 18-ročného chlapca

4.8.2021 (Webnoviny.sk) – Niekdajší poľský šprintér Marcin Urbas si myslí, že namíbijská bežkyňa Christine Mbomová má vďaka zvýšenej hladine testosterónu nespravodlivú výhodu oproti súperkám v šprinte.

Viac o téme: Olympiáda v Tokiu 2020 (2021)

Iba 18-ročná športovkyňa sa na olympijských hrách v Tokiu predstavila v behu na 200 m. Utorňajšie finále zabehla vo svetovom juniorskom rekorde 21,81 s a skončila na striebornej pozícii za Jamajčankou Elaine Thompsonovou-Herahovou.

Testosterónová výhoda

„Chcel by som požiadať o dôkladné otestovanie Mbomovej, aby sa zistilo, či je to skutočne žena. Jej testosterónová výhoda oproti iným účastníčkam je viditeľná aj voľným okom, a to v stavbe tela, pohybe, technike, rýchlosti i vytrvalosti,“ povedal 44-ročný Krakovčan podľa webu denníka Marca.

Online prenos (minúta po minúte)

Podľa Urbasa má Namíbijčanka parametre skôr 18-ročného chlapca ako dievčaťa. „V jej veku som mal najlepší čas 22,01 s. Ona v Tokiu zabehla 21,97 s,“ pripomenul Mbomovej semifinálový čas na dvojstovke, ktorý neskôr vo finále ešte vylepšila o ďalších 18 stotín sekundy.

Zobraziť fotogalériu k článku:
Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021 – 4. august (fotografie)

Drzá nespravodlivosť voči ženám

Halový majster Európy na 200 m z roku 2002 sa domnieva, že s testosterónovou výhodou Mbomová čoskoro na 200 m zdolá hranicu 21 sekúnd a 400 m zabehne pod 47 sekúnd.

„Všetci si budeme ďalej myslieť, že je to spravodlivé a rovnocenné, no je to jasná a drzá nespravodlivosť voči ženám, ktoré sú skutočné ženy,“ skonštatoval 2-násobný účastník OH a šampión na 200 m na univerziáde v Pekingu spred dvoch dekád.

Viac k témam: atletika – Letná olympiáda v Tokiu 2020/2021, LOH Letné olympijské hry 2020 v Tokiu
Zdroj: Webnoviny.sk – Poliak Urbas žiada otestovanie striebornej šprintérky Mbomovej z olympiády v Tokiu, má mať parametre 18-ročného chlapca © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Etiópčan Lemma ovládol Bostonský maratón, Chára si zlepšil svoj rekord

Medzi ženami finišovala na prvej priečke Keňanka Hellen Obiriová, ktorej sa podarilo obhájiť prvenstvo z minulého roka.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *