Home / SVET / Bývalý najlepší futbalista sveta bude prezidentom Libérie, vystrieda prvú prezidentku v Afrike

Bývalý najlepší futbalista sveta bude prezidentom Libérie, vystrieda prvú prezidentku v Afrike

MONROVIA 28. decembra (WebNoviny.sk) – Novým prezidentom Libérie sa stane bývalý futbalista George Weah. Podľa takmer úplných výsledkov, ktoré po zrátaní 98,1 percenta odovzdaných hlasov zverejnila volebná komisia, Weah vyhral druhé kolo prezidentských volieb so ziskom 61,5 percenta.

Jeho protikandidáta a viceprezidenta Josepha Boakaia podporilo 38,5 percenta zúčastnených voličov. Weah vo funkcii vystrieda Johnson Sirleaf, ktorá sa v roku 2015 stala prvou ženou zvolenou za hlavu štátu na africkom kontinente.

Prvé kolo prezidentských volieb sa v Libérii konalo 10. októbra. Niekdajšia futbalová hviezda George Weah v nich vyhral so ziskom 38,4 percentami hlasov, zatiaľ čo Joseph Boakai získal 28,8 percenta.

George Weah hral v minulosti za kluby ako AC Miláno, Chelsea či Paríž St-Germain a stal sa jediným africkým futbalistom, ktorý vyhral ocenenie FIFA hráč roka a Zlatú loptu v roku 1995. Po skončení športovej kariéry v roku 2002 vstúpil do politiky a v súčasnosti pôsobí ako senátor libérijského parlamentu.

Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.com a archívu agentúry SITA.

Viac k témam: George Weah, Libéria
Zdroj: Webnoviny.sk – Bývalý najlepší futbalista sveta bude prezidentom Libérie, vystrieda prvú prezidentku v Afrike © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Hlavné mesto Nepálu zasiahol silný dážď a pri následných záplavách zahynulo najmenej 32 ľudí

Silný dážď zasiahol nepálsku metropolu v piatok v noci a očakáva sa, že bude trvať aj cez víkend.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *