Home / SLOVENSKO / Ministerstvo práce predstavilo návrh stratégie dlhodobej starostlivosti na Slovensku. Aké reformy chystá?

Ministerstvo práce predstavilo návrh stratégie dlhodobej starostlivosti na Slovensku. Aké reformy chystá?

31.7.2021 (Webnoviny.sk) – Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR dalo na pripomienkovanie návrh stratégie dlhodobej starostlivosti na Slovensku. Stratégia hovorí o reformách a investíciách do tejto oblasti.

Reformy sa majú týkať integrácie a financovania zdravotnej a sociálnej starostlivosti, posudkovej činnosti, rozšírenia a obnovy kapacít následnej, dlhodobej a paliatívnej starostlivosti, ako aj dohľadu nad sociálnou starostlivosťou.

Štát by mal investovať do viacerých oblastí

Štát by mal podľa navrhovanej stratégie investovať do rozšírenia kapacít komunitnej starostlivosti a rozšírenia a obnovy kapacít následnej a ošetrovateľskej starostlivosti a kapacít paliatívnej starostlivosti.

Podľa ministerstva práce by sa tiež mala vybudovať infraštruktúra pre zabezpečovanie dohľadu nad sociálnou pomocou a investovať je potrebné aj do digitalizácie a podpory výkonu posudkovej činnosti.

Príprava na rýchle starnutie obyvateľstva

Materiál má Slovensko pripraviť na rýchle starnutie obyvateľstva zabezpečením kvalitnej, dostupnej a komplexnej podpory ľudí s potrebou dlhodobej a paliatívnej starostlivosti.

Rezort práce a sociálnych vecí chce tiež zvýšiť inklúziu osôb so zdravotným postihnutím do spoločnosti, ako aj mieru ich sociálnej ochrany.

„Reformami a investíciami sa zvýši prepojenie a efektivita zdravotnej a sociálnej starostlivosti a ich odolnosť voči kritickým situáciám. Zároveň sa naštartuje proces digitalizácie verejnej správy v oblasti poskytovania integrovanej dlhodobej starostlivosti, vrátane digitalizácie rozhodovacích procesov,“ tvrdí ministerstvo.

Viac k témam: paliatívna starostlivosť, zákon o dlhodobej starostlivosti o seniorov, zdravotná starostlivosť
Zdroj: Webnoviny.sk – Ministerstvo práce predstavilo návrh stratégie dlhodobej starostlivosti na Slovensku. Aké reformy chystá? © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Mesto Žilina si tento rok zabezpečí kosenie vo vlastnej réžii, s externou firmou nebola samospráva spokojná

Spoločnosť TSM Žilina vznikla pred tromi rokmi s cieľom postupného prevzatia a zabezpečenia činností súvisiacich s údržbou verejného priestoru od externých dodávateľov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *