Home / SVET / Aljašku zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdom 8,2, polostrovu hrozí aj cunami

Aljašku zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdom 8,2, polostrovu hrozí aj cunami

29.7.2021 (Webnoviny.sk) – Pre časti Aljašky vydali varovanie pred cunami po tom, ako polostrov zasiahlo silné zemetrasenie. Varovanie pred cunami, ktoré predtým v súvislosti so zemetrasením vydali pre Havaj, už zrušili.

Geologická služba Spojených štátov (USGS) uvádza, že asi 91 kilometrov od Perryville na Aljaške udrelo v stredu okolo 20:15 miestneho času (vo štvrtok 6:15 stredoeurópskeho letného času) zemetrasenie s magnitúdom 8,2. Otrasy vychádzali z hĺbky 46 kilometrov pod povrchom oceánu.

V rovnakej oblasti zaregistrovali s odstupom polhodiny od prvého aj ďalšie dve zemetrasenia s predbežnými magnitúdami 6,2 a 5,6, informovala USGS.

Tichomorské centrum varovania pred cunami (PTWC) vydalo upozornenie, že ešte prešetrujú možné ohrozenie pre Guam a Americkú Samou. „Na základe všetkých dostupných dát mohlo toto zemetrasenie vytvoriť cunami, ktoré by mohli byť ničivé pre pobrežné oblasti aj ďaleko od epicentra,“ konštatovalo PTWC.

Viac k témam: cunami, zemetrasenie
Zdroj: Webnoviny.sk – Aljašku zasiahlo silné zemetrasenie s magnitúdom 8,2, polostrovu hrozí aj cunami © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Ukrajincom sa podarilo zničiť na okupovanom Kryme štyri ruské raketové systémy S-400

Údery podľa zničili alebo kriticky poškodili aj tri ruské radarové stanice, veliteľské stanovište protivzdušnej obrany a systém velenia a riadenia protivzdušnej obrany Fundament-M.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *