Home / SLOVENSKO / Zásah v Pezinku by sa podľa Kovaříka nemusel preverovať, ak by šéfka tímu inšpekcie postupovala podľa predpisov

Zásah v Pezinku by sa podľa Kovaříka nemusel preverovať, ak by šéfka tímu inšpekcie postupovala podľa predpisov

25.7.2021 (Webnoviny.sk) – Ak by vyšetrovateľka špeciálneho tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) postupovala podľa interných predpisov, nemusela sa preskúmavať zákonnosť zásahu. Uviedol to vo svojom stanovisku šéf policajtov Peter Kovařík, ktoré poskytol hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.

Kovařík dodal, že bolo potrebné preveriť nasadenie zásahovej jednotky v teréne, keďže o vykonávaní zadržiavacích úkonov nebol informovaný nikto z jej nadriadených.

NAKA podala trestné oznámenie

Príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) podali 22. júla trestné oznámenie pre bleskový zásah mobilnej jednotky Úradu hraničnej polície (ÚHCP) zo Sobraniec, ktorý sa uskutočnil v stredu 21. júla v Pezinku.

Podľa portálu televízie Joj noviny.sk pomáhali zasahujúci policajti zo Sobraniec inšpektorom rezortu vnútra pri vyšetrovaní údajných zmanipulovaných výpovedí svedkov v prípadoch Očistec a Judáš.

Zásah prerušil Kovařík

Podľa Kovaříka je absolútne neprípustné, aby nasadenie takejto zásahovej jednotky schvaľoval funkcionár na najnižšej úrovni riadenia, ktorý na to nemá oprávnenie a vedúca špecializovaného tímu túto skutočnosť vedela. Z tohto dôvodu musel byť pohyb ozbrojenej jednotky v teréne okamžite preverený.

„Vedúca špeciálneho tímu ÚIS navyše sama odvolala zásahovú jednotku vzhľadom na skutočnosť, že nemala vedomosť o tom, kde sa hľadané osoby v danej chvíli nachádzajú. Zásah bol prerušený mojím rozhodnutím po konzultácii s dočasne povereným riaditeľom ÚIS do času, kým neboli zistené všetky okolnosti vyžiadania a nasadenia zásahovej jednotky ÚHCP Sobrance,“ objasnil.

Postup bol preverený do 40 minút

Zároveň doplnil, že súčasne s rozhodnutím o prerušení zásahu bol vydaný pokyn, aby zásahová jednotka strážila v tom čase už zadržanú osobu a zostala pred objektami až do rozhodnutia o zákonnosti zásahu.

Podľa jeho informácií bol celý postup preverený operatívne, do 40 minút. Prerušenie zásahu sa pritom týkalo iba činnosti zásahovej jednotky, nie činnosti tímu, inšpekcie a iných podporných jednotiek.

Viac k témam: kauza Judáš, kauza Očistec, policajný prezident, policajný zásah
Zdroj: Webnoviny.sk – Zásah v Pezinku by sa podľa Kovaříka nemusel preverovať, ak by šéfka tímu inšpekcie postupovala podľa predpisov © SITA Všetky práva vyhradené.

Komentáre

Komentár

Pozrite sa tiež

Na priechode pred obchodným domom v Bratislave zrazilo auto 14-ročné dievča, okolnosti nehody vyšetruje polícia

Dychová skúška na alkohol skončila u vodiča Škody Fabie s negatívnym výsledkom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *